Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia. La ce preț se vinde un kilogram de miez de nucă în piețele locale? Prețurile au crescut fix acum, în apropierea marii sărbători creștin-ortodoxe.
Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia. Cât costă un kilogram de miez de nucă?
În apropierea sărbătorii creștin-ortodoxe a Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia, când tradiția impune pregătirea mucenicilor, gospodinele din întreaga țară se pregătesc să împlinească această tradiție cu bucurie. Un ingredient esențial este nucă. Totuși, prețurile din piețe au urcat considerabil.
Creșterea prețului la nucă în această perioadă a fost evidentă pe piață, cu un kilogram de nucă devenind o marfă prețioasă. Prețurile miezului de nucă au cunoscut o creștere semnificativă în mai multe piețe din țară.
În prezent, prețul kilogramului de miez de nucă variază între 33 de lei și 60 de lei. De exemplu, în Piața Dacia din Brașov, un kilogram de miez de nucă se vinde la 33 de lei. La polul opus, în Piața Gemeni din București, același produs costă 60 de lei.
Mucenici muntenești. Rețeta proprie a lui Cătălin Scărlătescu
INGREDIENTE
Iată ingredientele pentru a pregăti mucenici muntenești în stilul bucătarului Cătălin Scărlătescu:
pentru aluatul mucenicilor muntenești:
- 500 de grame de făină;
- 50 de grame de drojdie;
- 200 de ml de apă călduță;
- 100 ml de ulei;
- sare;
- zahăr vanilat.
pentru zeama mucenicilor:
- 2-3 litri de apă;
- 350 de grame de zahăr;
- 800 de grame de nucă măcinată;
- 1 linguriță de scorțișoară;
- coajă de la o lămâie;
- sare;
- zahăr vanilat;
- esență de rom.
Aceste ingrediente, în mâinile talentate ale chef-ului Cătălin Scărlătescu, vor fi transformate într-o delicioasă și autentică experiență culinară, aducând bucurie și savoare în casele celor care le vor gusta.
MOD DE PREPARARE
Pentru a pregăti mucenicii muntenești în stilul chef-ului Cătălin Scărlătescu, începeți prin a pune făina într-un bol mare, formând un mic crater în mijloc. Adăugați zahărul vanilat, sarea, uleiul, drojdia și apa călduță. Frământați cu grijă toate aceste ingrediente până obțineți o cocă omogenă.
Permiteți aluatului să dospească câteva minute, acoperit în bol. Odată ce a crescut, întindeți-l cu ajutorul unui sucitor și tăiați-l în fâșii, formând opturi mici. Puneți-le la fiert pentru câteva minute și apoi scurgeți-le într-o strecurătoare pentru a elimina excesul de apă. Apoi, așezați-le în cuptor până când devin frumos rumenite. După ce sunt coapte, lăsați-le să se întărească timp de o noapte.
În a doua zi, adăugați apa într-o oală și aduceți-o la fierbere. Când atinge punctul de fierbere, adăugați coaja de lămâie, zahărul vanilat, scorțișoara și un praf de sare. Amestecați ușor și, după ce zeama este gata, adăugați fâșiile de aluat și nucă măcinată.