Sfinții Apostoli Petru și Pavel 2023. Cui urăm la mulți ani pe 29 iunie? Mulți români le poartă numele

cruce, traditii, obiceiuri biserica credinta

SURSA FOTO: Dreamstime

Sfinții Apostoli Petru și Pavel 2023. Mulți români poartă numele celor doi sfinți, așa cum arată datele MAI. Pentru a nu uita pe cineva, citește rândurile de mai jos și află cui urăm la mulți ani pe 29 iunie.

Anual, pe data de 29 iunie, românii de pretutindeni îi sărbătoresc pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Aproximativ jumătate de milion de români poartă numele acestor sfinți, după cum arată Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Pe lista celor cărora le urăm “la mulți ani azi” se află cei care poartă numele Petru sau Pavel, dar și cei care poartă nume derivate din cele două.

Astfel, pe data de 29 iunie, îi sărbătorim și pe cei care poartă următoarele nume:

  • Derivate masculine – Petru, Petre, Paul, Păulică, Petrică, Pavel, Petrişor și Petronel. Tot aici intră și Peter, Petrus sau Petronius.
  • Derivate feminine – Paula, Petronela, Petruţa, Petra, Paulina, Paulica, Petriţa, Pavelina, Pătra şi Pauliana.

Sfinții Apostoli Petru și Pavel, uciși la porunca împăratului Nero

Sfinții Petru și Pavel sunt comemorați în aceeași zi datorită circumstanțelor comune ale martiriului lor la Roma sub împăratul Nero. Petru a fost răstignit în poziție inversă, în timp ce Pavel a fost decapitat. După cum se menționează în Sinaxar, moaștele Sfinților Petru și Pavel au fost așezate împreună.

Conform tradiției, 29 iunie a fost recunoscută ca fiind ziua în care au fost martirizați Sfinții Petru și Pavel. Cu toate acestea, studii recente au oferit informații mai precise care indică faptul că Petru a fost răstignit în anul 64, în timp ce Pavel a fost decapitat în anul 67, arată sfatulparintilor.ro.

Biserica a inclus epistolele scrise de Sfinții Petru și Pavel printre textele canonice ale Noului Testament. Pavel este autorul a 14 epistole, în timp ce Petru a scris 2.

În iconografie, Petru este înfățișat de obicei ca o figură în vârstă cu o barbă rotundă, în timp ce Pavel este descris ca având o barbă subțire și părul cărunt.

Sfinții Apostoli Petru și Pavel, ocrotitori ai penitenciarelor

În 1993 și 1997 au fost semnate două protocoale între Patriarhia Română și Ministerul Justiției, care se referă la asistența religioasă în sistemul penitenciar românesc.

Conform acestor protocoale, Sfinții Apostoli Petru și Pavel au fost desemnați ca patroni ai închisorilor din România.

Rugăciune către Sfinții Apostoli Petru și Pavel

Recitește zilnic această rugăciune către Sfinții Petru și Pavel, în special în ziua sărbătorii lor, deoarece se crede că cei care fac acest lucru vor primi binecuvântări și noroc pe tot parcursul anului.

Rugăciunea deține o mare putere și poate servi ca un scut protector împotriva bolilor, răului, nedreptății și a intențiilor rele ale altora. Ea aduce alinare sufletului tulburat și atenuează anxietățile.

“Pe Voi, Apostoli slaviti ai Lui Iisus, Mantuitorul v-a randuit sa fiti stalpi ai Bisericii pe care a intemeiat-o. Pe tine, Sfinte Petre, Mantuitorul te-a ales sa fii piatra de temelie a Sfintei Biserici si ti-a daruit harul sa-i intaresti in credinta pe toti fratii tai.

Pe tine, Sfinte Pavele, Mantuitorul te-a facut din dusman un ales prieten, iar Duhul Sfant te-a numit sa le arati neamurilor toate comorile invataturii crestine.
Sfinte Petre si Sfinte Pavele, amandoi ati lucrat cu neobosita insufletire la raspandirea Imparatiei lui Hristos, pecetluind marturia devotamentului pentru Mantuitor cu sangele vostru.

La Voi ne rugam, cand osanda unei judecati nedrepte se abate asupra vietii noastre, sa-i indepartati pe farisei din drumul nostru, luandu-le cheile puterii, iar cuvantul lor sa nu fie lucrator impotriva noastra.

Amin!“.