Nu sunt mulți cei care știu că Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil sunt sărbătoriți pentru că ei sunt cei care iau sufletele oamenilor atunci când mor.

În calendarul popular, soborul Sfinților Mihail și Gavril se serbează trei zile la rând, pe 8, 9, și 10 noiembrie. De aceea, prima zi se numește capul Arhanghelului, a doua zi se numește mijlocul Arhanghelului, iar a treia zi este coada Arhanghelului.

Care sunt tradițiile și superstițiile în timpul acestei sărbători

În zonele montane, mai ales în Transilvania și Bucovina unde Arhanghelii sunt sărbătoriți ca patroni ai oilor, stăpânii animalelor făceau o turtă din făină de porumb pe care o numeau „turta arieților” (arieții sunt berbecii despărțiți de oi). Se considera că această turtă era purtătoare de fecunditate. Turta se arunca în târla oilor în dimineața zilei de 8 noiembrie.

Tot atunci, berbecii sunt puși la un loc cu oile, pentru a se împerechea. Există de asemenea superstiția că dacă turta ca cădea cu fața în sus, oilor le va merge bine când vor făta, dar dacă va cădea cu fața în jos, le va merge rău și mulți dintre miei vor muri înainte de a veni pe lume.

În sâmbăta de dinaintea acestei sărbători se obișnuiește să se pregătească pomană pentru morți, iar pe 8 noiembrie este bine ca fiecare să aprindă lumânare, pentru a-l călăuzi în lumea de dincolo.

Ce nu este bine să facem de Sfinții Mihail și Gavriil?

Despre Sfântul Arhanghel Mihail se cunoaște că este conducătorul oştilor cerești-îngerești, iar Arhanghelul Gavriil este vestitorul Fecioarei Maria că îl va naște pe Mântuitorul Isus Hristos.

În perioada acestei sărbători, nu se muncește deloc. O vorbă din bătrâni chiar spune că cei care muncesc în aceste zile vor avea parte de o moarte chinuitoare. De aceea, în această zi nu avem voie să facem treabă prin casă.

Rugăciune pentru Sfântul Arhanghel Mihail

Mai jos, puteți citi o rugăciune care se rostește cu ocazia acestei sărbători.

„Dumnezeule Atotputernic, trimite-Ți Arhanghelul Tău, Mihail, spre ajutorul robului Tău (se rostește nu), să-l scoată din mâna vrăjmaşilor văzuţi şi nevăzuţi! O, mare Arhanghel Mihail revarsă mir bun asupra robului lui Dumnezeu, (se rostește numele celui care se roagă).

Arhanghele Mihail, căpetenia cetelor îngereşti, voievod al puterilor cereşti, al heruvimilor, al serafimilor şi al tuturor îngerilor, fii mie păzitor, ajutătorla nevoie, în singurătate, la drum și pretutindeni. Izbăveşte-mă, mare Arhanghel, de toate înşelăciunile viclene ale diavolului şi auzi-mă pe mine, păcătosul (se rostește numele celui care se roagă), care mă rog ţie şi chem numele tău cel sfânt. Grăbeşte-te spre ajutorul meu şi auzi rugăciunea mea!

Pe toţi cei ce-mi stau împotrivă biruieşte-i cu puterea cinstitei şi de viaţă făcătoarei Cruci, cu rugăciunile Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu, cu ale sfinţilor îngeri şi cu ale Sfinţilor Apostoli. Apără-mă de cutremure, de potop, de războaie, de orice rău și izbăveşte-mă de cel viclean, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.”