Calendar Ortodox 21 mai 2021. Creștinii îi cinstesc pe Sfinții Împărați Constantin și Elena în fiecare an, în ziua de 21 mai. Cei doi sfinți sunt cunoscuți drept cei care au dat libertate creștinismului.
Sfinții Constantin și Elena 21 mai 2021. Superstiții și tradiții. Ce este total interzis să facem azi
Sfinții Împărați Constantin și Elena sunt cinstiți în ziua de 21 mai atât de bisericile ortodoxe, cât și de cele romano-catolice. Acest lucru se datorează faptului că religia creștină a intrat într-o adevărată „Epocă de Aur” mulțumită Sfinților Împărați.
Amintim că Împăratul Constantin a adoptat în timpul domniei sale o serie de măsuri în favoarea Bisericii și a preoților. Totodată, Împărăteasa Elena este cea care le-a oferit o mână de ajutor creștinilor persecutați.
Sfinții Constantin și Elena 21 mai 2021. Superstiții și tradiții. Ce este total interzis să facem azi
Amintim că în această zi oamenii păstrează cu sfințenie o serie de obiceiuri și superstiții. Cele mai importante îi vizează pe agricultori, care nu au voie să muncească, pentru a evita pagubele aduse recoltelor de păsările cerului.
În unele zone ale țării, aceasta este și ultima în care se mai poate semăna porumb, ovăz și mei, deoarece tot ce se seamănă după această zi se va usca, potrivit tradiției populare. Tot astăzi, păstorii hotărăsc cine le va fi baci, unde vor amplasa stânele şi cine le va păzi pe timpul pășunatului. Un alt obicei din popor le vizează pe femei, care obișnuiau să stropească cu agheasmă prin gospodărie pentru a alunga duhurile rele.
Sfinții Constantin și Elena 21 mai 2021. Superstiții și tradiții. Ce este total interzis să facem azi
Împăratul Constantin, născut Gaius Flavius Valerius Aurelius Constantinus în jurul anului 274, este cunoscut și sub denumirile de Constantin I sau Constantin cel Mare. Acesta a fost împărat roman între anii 306 – 337, după victoria câștigată împotriva lui Maxentiu și Liciniu.
Totodată, potrivit scrierilor teologice, Sfântul Împărat Constantin este una dintre cele mai cunoscute figuri bisericești datorită promulgării Edictului de la Milano.
Calendar Ortodox 21 mai 2021
Împărăteasa Elena s-a născut în provincia Bitinia și a fost fiica unui hangiu. Flavia Iulia Helena, pe numele său întreg, s-a căsătorit în anul 270, la vârsta de 16 ani, cu generalul roman Constantiu Chlorus. Mai apoi, în anul 272, aceasta l-a născut pe singurul său fiu, Constantin, cel care va fi cunoscut sub numele de Sfânt Împărat.
În anul 293, împăratul Diocleţian i-a poruncit lui Constantiu Chlorus să divorţeze şi l-a numit Cezar pentru Imperiul Roman de Apus. Astfel, s-a căsătorit cu Teodora, fiica vitregă a împăratului Maximian, cu care a avut încă șase copii. Elena a ales să nu se recăsătorească şi a trăit departe de atenția publică. Totuși, aceasta a stat întotdeauna aproape de fiul său, sprijinindu-l dragoste.
În 306, după moartea lui Constanţiu Chlorus, fiul Elenei a fost proclamat de armata romană drept august al Imperiului. Așadar, Împăratul Constantin și-a readus mama la curtea imperială, conferindu-i titlul de „Nobilissima Femina”, care înseamnă „Doamnă prea nobilă”. Mai apoi, în 325, Sfântul Constantin i-a oferit Sfintei Elena cea mai mare distincție posibilă, aceea de „Augusta”. Sfânta Împărăteasă a murit în anul 330, după ce și-a petrecut ultimii ani în locurile sfinte.