Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, 8 noiembrie. Ce este obligatoriu să faci astăzi

sfinții arhangheli

SURSA FOTO: Dreamstime

Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, 8 noiembrie 2023. Ce să faci ca să îți meargă bine, azi? Tradiții populare românești și obiceiuri strămoșești pentru sporirea bucuriei.

Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil. Ce să faci ca să îți meargă bine, azi?

Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil. 8 noiembrie marchează una dintre cele mai importante zile din calendarul ortodox. De aceea, poporul românesc ține cont de o serie de obiceiuri străvechi. Totul pentru a-și spori fericirea și a ține la distanță necazurile.

În primul rând, în această zi, NU se păcătuiește (nu se minte, fură, bârfește, invidiază, judecă etc.) și NU se refuză niciun om care îți cere ajutorul pentru a nu atrage necazurile.

În al doilea rând, în această zi, este recomandat să porți o iconiță cu Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil cu tine pentru protecție.

În al treilea rând, este bine să dai de pomană pentru sufletele celor adormiți și să aprinzi lumânări pentru ei, dar și pentru cei vii. Este un gest care simbolizează lumina credinței și onorează memoria celor plecați​​ pe Lumea de Dincolo.

În unele zone din România, gospodinele pregătesc „turta areţilor” (berbecii despărţiţi de oi), preparată din grâu sau porumb. Apoi, aruncă turta între oi. În funcție de cum cade, așa va fi rodul din primăvară. Dacă turta areților pică cu faţa în sus, va fi bine. Dacă pică cu fața în jos, vor fi greutăți.

În alte zone, finii duc nașilor colaci în dar pentru a aduce pace și fericire în sânul familie.

Din moși strămoși, oamenii refuză să lucreze în această zi. Se spune că cei care vor munci de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil se vor chinui înainte de moarte.

Despre Sfântul Arhanghel Mihail

Arhanghelul Mihail este reprezentat în iconografie purtând în mână o sabie de foc. Se spune că el pedepsește păcatele.

În limba ebraică, „Mihail” înseamnă „Cine este ca Dumnezeu?”. În cărțile Vechiului Testament, este prezent atunci când Dumnezeu îl alungă din Rai pe Lucifer, transformându-l în Satana.

El strigă către restul îngerilor: „Să luăm aminte, noi, care suntem făpturi, ce a pătimit Lucifer, cel care era cu noi: cel ce era lumina, acum întuneric s-a făcut. Că cine este ca Dumnezeu?”.

Așa s-a întocmit soborul îngerilor. Îngerii sunt împărțiți în trei trepte. Prima treaptă este cea mai apropiată de Dumnezeu: Tronurile, Heruvimii și Serafimii. A doua treaptă: Stăpâniile, Domniile și Puterile. A treia treaptă: Începatoriile, Arhan­ghelii și Îngerii Păzitori.

Despre Sfântul Arhanghel Gavriil

Arhanghelul Gavriil este reprezentat în iconografie purtând în mână un crin alb. Se spune că el aduce veștile bune.

În limba ebraică, „Gavriil” înseamnă „bărbat-Dumnezeu”, adică „Dumnezeu Se va face bărbat”, va asuma firea omenească.

El vestește Sfinților Părinți Ioachim și Ana nașterea fiicei lor: Sfânta Fecioara Maria, Născătoare de Dumnezeu. El îi descoperă lui Zaharia nașterea Înaintemergătorului. Le arată păstorilor că li S-a născut Prunc. Pe Iosif, logodnicul Fecioarei Maria, îl încurajează să se căsătorească cu ea.

El călăuzește Sfânta Familie în Egipt și aduce femeilor mironosițe vestea Învierii Domnului. Arhanghelul Gavriil este singurul căruia i s-a descoperit misterul întrupării Fiului Lui Dumnezeu. Îi anunță pe ceilalți îngeri să ridice porțile veșnice pentru ca Dumnezeul Fiul să urce înapoi în Rai.