În cadrul unei vizite în județul Prahova, Mircea Fechet a subliniat impactul major al SGR asupra economiei și mediului din România. Inaugurând al șaptelea centru de sortare și numărare a ambalajelor, Fechet a subliniat că aceste inițiative nu doar că reduc poluarea, dar contribuie la dezvoltarea economică, creând noi locuri de muncă și atrăgând investiții importante.

Potrivit ministrului, colectarea a două miliarde de ambalaje înseamnă că aceste materiale nu mai ajung în natură sau la groapa de gunoi, ci sunt procesate în fabricile de reciclare. Această schimbare aduce beneficii atât pentru mediu, cât și pentru sectorul economic, oferind materie primă pentru diverse industrii.

„Ne-am dat cu toţii seama deja că Sistemul de Garanţie-Returnare nu înseamnă doar o Românie mai curată pe care am promis-o şi cred că o facem deja, însă Sistemul de Garanţie-Returnare înseamnă oportunităţi pentru economia românească, înseamnă zeci de milioane de euro investite deja şi această locaţie e o dovadă în acest sens.

Este al şaptelea centru de sortare şi de numărare şi, din ceea ce mi-au comunicat deja colegii de la RetuRO, am colectat nu demult ambalajul cu numărul 2 miliarde ceea ce, dacă privim puţin în trecut şi ne amintim toate acele lacuri pline cu PET-uri, dacă ne amintim cum arăta marginea drumurilor din România, cum arătau pădurile şi natura, în general, putem astăzi să spunem că 2 miliarde de PET-uri, de doze de aluminiu sau de sticle nu sunt aruncate peste tot, nu sunt în gropile de gunoi, ci au ajuns deja acolo unde trebuiau de la început să ajungă – în fabricile de reciclare, unde generează alte locuri de muncă, alte investiţii şi dezvoltare economică pentru ţara noastră”, a afirmat ministrul liberal al Mediului.

Performanța SGR în luna august și așteptările pentru septembrie

Ministrul a punctat și rezultatele remarcabile înregistrate în luna august, când rata de colectare a ambalajelor a ajuns la 78%. Această cifră a fost descrisă ca „spectaculoasă” de Fechet, fiind semnificativ mai mare decât performanțele sistemelor convenționale de gestionare a deșeurilor. Pentru luna septembrie, se așteaptă o rată similară, de peste 70%, confirmând succesul SGR și susținând obiectivul de creștere continuă a eficienței sistemului.

Întrebat despre posibilitatea colectării altor tipuri de ambalaje, ministrul a afirmat că momentan se concentrează pe funcționarea optimă a sistemului existent. Totuși, a lăsat deschisă posibilitatea de a include în viitor și alte tipuri de ambalaje, cum ar fi cele tetra pak, însă acest lucru va necesita un dialog între autorități și administratorii sistemului. Fechet a subliniat provocările legate de reciclarea tetra pak, care conțin atât plastic, cât și metal și hârtie, complicând procesul de reciclare.

„Sistemul de garanţie-returnare a fost încă de la început construit şi dimensionat pentru ambalajele de băuturi. Cu alte cuvinte, infrastructura tehnică a acestui sistem de ambalaje se pretează pentru PET-uri, pentru doze de aluminiu şi pentru sticle de băuturi de la 100 ml până la 3 litri pentru că mai mari de atât nu ar încăpea în aparatele de colectare automată. Bineînţeles că, în viitor, nu excludem posibilitatea adăugării altor tipuri de ambalaje.

Acest lucru trebuie să se facă doar într-un dialog cu administratorii companiei, însă nu excludem această posibilitate. Sunt state care testează, în cadrul unor proiecte pilot, preluarea de ambalaje tetra pak, de exemplu, ambalaje care dau de furcă autorităţilor române pentru că niciodată nu e clar dacă tetra pak trebuie să ajungă la metal, la plastic sau la hârtie pentru că le conţine pe toate trei, ceea ce complică puţin modul de reciclare a acestor tipuri de ambalaje, dar nu excludem în viitor o astfel de posibilitate.

Deocamdată, însă, încercăm să ne asigurăm că sistemul, aşa cum a fost el gândit de la început, este sută la sută funcţional, este sută la sută fluid şi că îşi atinge performanţele, după care discutăm şi astfel de chestiuni”, a explicat Mircea Fechet.

mircea fechet
SURSA FOTO: Facebook

Economia circulară și rolul sistemului RetuRO

La rândul său, ministrul Economiei, Radu Oprea, a discutat despre importanța economiei circulare, afirmând că transformarea deșeurilor în resurse este esențială pentru închiderea ciclului de reciclare.

RetuRO joacă un rol crucial în acest sens, contribuind la colectarea ambalajelor și oferind o materie primă valoroasă pentru diverse industrii. Oprea a menționat, de asemenea, necesitatea introducerii unor scheme de ajutor de stat pentru companiile care folosesc resursele generate de sistemul de garanție-returnare.

„Economia circulară nu ar fi completă dacă nu s-ar întâmpla ceva cu ceea ce colectăm, pentru că înainte aveam deşeuri şi astăzi avem o resursă. Astăzi avem o materie primă pentru că dvs, prin RetuRO, reuşiţi să colectaţi foarte mult. (…) Vorbeam (cu ministrul Fechet – n.r.) că trebuie să venim cu mai mult pentru a închide circularitatea ecnomiei, de a veni cu o schemă de ajutor de stat care să susţină dezvoltarea companiilor care pot folosi resursa, de data aceasta, generată de către sistemul RetuRO”, a afirmat ministrul Oprea.

Un nou centru RetuRO în Prahova

Noul centru RetuRO, amplasat în comuna Ariceştii Rahtivani, județul Prahova, este un exemplu de investiție în tehnologie modernă. Cu o capacitate anuală de numărare de aproximativ 280 de milioane de ambalaje și o capacitate de sortare de peste 820 de milioane, acest centru reprezintă un pas important în eficientizarea procesului de colectare și reciclare.

Echipamentele avansate permit sortarea și numărarea eficientă a ambalajelor din PET, metal și sticlă, contribuind la creșterea ratei de reciclare și la reducerea deșeurilor care ajung în natură.