SGR face România mai curată

În cadrul conferinței RO 3.0 „Lideri pentru viitor – sustenabilitate, viziune, inovație”, Mircea Fechet, ministrul Mediului, a discutat despre beneficiile semnificative pe care le aduce „Sistemul Garanție-Returnare” pentru România.

Mircea Fechet a afirmat că „Sistemul Garanție-Returnare” este considerat cel mai mare proiect de economie circulară implementat și pus în funcțiune în România în ultimii 30 de ani.

El a menționat că acest sistem a avut un impact semnificativ atât asupra vieții cetățenilor români, cât și asupra activității companiilor din domeniu.

Fechet a exemplificat această transformare prin povestea unei companii din județul Buzău, pe care a vizitat-o în 2020, care avea în depozit baloți cu PET-uri din diverse colțuri ale lumii.

”Sistemul Garanție-Returnare este cel mai mare proiect de economie circulară pe care România l-a implementat și l-a pus în funcțiune în ultimii 30 de ani.

SGR-ul a schimbat viața tuturor românilor și a schimbat inclusiv activitatea companiilor din domeniu. Sistemul Garanție- Returnare produce efecte pe care le simțim cu toții.

De exemplu, o companie din județul Buzău, pe care am vizitat-o în 2020, avea pe platforma de depozitare baloți cu PET-uri din toată lumea”, spune ministrul.

Mircea Fechet
SURSA FOTO: Facebook/Mircea Fechet

Importurile de PET-uri au fost oprite

În discuția cu reprezentanții companiei, el a întrebat de ce este necesar să importăm o cantitate atât de mare de materiale, având în vedere că în România se produc anual 8 miliarde de recipiente.

Recent, Fechet a fost contactat de aceeași companie. Aceasta i-a comunicat că ia în considerare oprirea importurilor de PET pentru a-și spori producția proprie.

”Am întrebat atunci de ce este nevoie să cărăm jumătate de glob pământesc toate acele materiale, având în vedere că în România producem, anual, 8 miliarde de recipiente.

Azi, mă bucur să spun că am fost sunat, în urmă cu câteva săptămâni, de reprezentanții companiei respective, care mi-au spus că au în vedere să oprească importurile de PET pentru producția proprie”, mai spune acesta.

El și-a exprimat bucuria cu privire la acest aspect și a subliniat importanța dialogului cu autoritățile publice locale în gestionarea Sistemului Garanție-Returnare (SGR).

”Pentru mine, ca ministru al Mediului, o astfel de veste nu poate fi decât extraordinară. Mai departe, bineînțeles că există și în România, așa cum există în toate țările în care există SGR, acei colectori informali”, spune acesta.

Mircea Fechet, ministrul Mediului
SURSA FOTO: facebook/Mircea Fechet

Mai puține PET-uri în România

El a menționat că a auzit despre persoane care obțin venituri din acest sistem. De altfel, a observat și cazuri de vandalizare a punctelor de colectare.

Fechet a subliniat că, pe măsură ce utilizarea sistemului va crește, se va reduce numărul de PET-uri la aceste puncte. Astfel, aceste ambalaje nu vor mai fi căutate.

”Cred că dialogul cu autoritățile publice locale este esențial. Am auzit despre români care, mai nou, au un venit din Sistemul Garanție-Returnare.

Am văzut și puncte de colectare vandalizate. Eu cred că pe măsură ce românii vor folosi într-un procent din ce în ce mai mare sistemul, vom avea mai puține PET-uri la punctele de colectare și atunci nu va mai avea cine să le mai caute, pentru că nu vor mai exista”, arată el.

Ministrul spune că dorește o rată de recuperare a ambalajelor de peste 90%. În prezent, rata este de 12-13%.  Fechet a ilustrat succesul sistemului prin exemplul din București. În Capitală, cantitatea de PET-uri colectată zilnic a crescut semnificativ. Este vorba despre cea de la punctul din Otopeni.

Mircea Fechet spune că decizia de a implementa SGR-ul a fost una corectă. Ea contribuie la menținerea curățeniei în România.

Ministrul mai crede că decizia este o poveste de succes necesară pentru țară.

”Amintesc că ne propunem să ajungem, în anul trei de funcționare al SGR-ului, la o rată de recuperare a ambalajelor de peste 90%.

Astăzi reușim, prin infrastructura municipală, să colectăm selectiv 12-13%. În București, dacă în mod tradițional reușeam, într-o lună, să avem 200 de tone de PET, în prezent, la punctul de numărare și sortare din Otopeni strângem, în fiecare zi, o cantitate similară.

Asta înseamnă că sistemul funcționează, iar decizia pe care am luat-o, aceea de a nu-l mai amâna, este una bună.

În fiecare zi, SGR-ul face România mai curată. România are nevoie de astfel de povești de succes”, a spus ministrul Mediului, Mircea Fechet.