Sistemul de Garanție Returnare (SGR), dușmanul sau prietenul românilor?
Sistemul de Garanție Returnare (SGR) le dă bătăi de cap românilor. Prin cei care reciclează ambalajele sunt și ghinioniști, care au parte de surprize neplăcute.
Fie nu funcționează aparatele de colectat, fie cozile sunt prea lungi, fie PET-urile reciclate sunt neconforme. Astfel, unii români nu-și mai primesc înapoi garanția de 50 de bani/ambalaj.
În municipiul Ploiești, județul Prahova, de exemplu, majoritatea aparatelor de colectare sunt nefuncționale. Aici, a returna ambalajele este o adevărată provocare. Chiar dacă sunt multe supermarketuri în oraș, puține dintre ele au aparatele de colectare funcționale.
La Mega Image-ul situat pe Bulevardul Republicii, de exemplu, aparatul de colectare nu funcționează de o perioadă bună de timp, pentru că personalul supermarketului nu-l curăță.
În Carrefour din „Prahova Value Centre”, mizeria și mirosul neplăcut îi țin pe oameni departe de aparatele de colectare. La Kaufland, aparatul de colectare respinge deseori ambalajele, chiar dacă sunt conforme.
La polul opus, supermarketul La Cocoș le demonstrează tuturor românilor că reciclarea se poate face perfect. Supermarketul deține patru aparate de colectare funcționale. Zona este curată, ceea ce face că experiența colectării să fie una plăcută, scrie Observatorul Prahovean.
Cu ajutorul Sistemului de Garanție Returnare, au fost colectate 1 miliard de ambalaje
În ciuda nemulțumirilor românilor, Sistemul de Garanție Returnare (SGR) este cel mai bun exemplu de sustenabilitate și inovație din ultimii 30 de ani în materia economiei circulare din România, susțin ferm oficialii români.
Reciclarea ambalajelor aduce beneficii mediului înconjurător și economiei naționale în același timp. Pentru prima dată după Revoluția din Decembrie 89, marii procesatori de PET-uri nu mai importă acest material căci SGR-ul furnizează suficientă materie primă.
În prezent, capacitatea punctelor de returnare este monitorizată constant. Se iau măsuri suplimentare pentru a fluidiza procesul în zonele cu aglomerație la aparate. Timpul mediu de așteptare la automate este de câteva minute, în funcție de numărul persoanelor prezente la rând și de funcționalitatea respectivelor aparate, a anunțat, luni, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.
„În mai puțin de opt luni de la lansare Sistemul Garanție Returnare a depășit bariera psihologică de care vorbeam ajungând la 1 miliard de ambalaje colectate. Vorbim de PET-uri, sticlă sau doze de aluminiu. Cea mai mare pondere o au #PET-urile care, plasate în linie, ar putea înconjura Pământul de cinci ori.
Ținta pentru anul acesta este 3,2 miliarde de ambalaje și sunt optimist deoarece răspunsul românilor este uimitor. Sunt recunoscător şi mândru pentru determinarea şi efortul vostru al tuturor. Împreună, facem o diferență reală. Drumul nostru spre un viitor mai verde continuă cu sprijinul și cooperarea fiecărui cetățean în parte.
Vreau să mulțumesc românilor și tuturor partenerilor noștri – retaileri, producători, autorități, furnizori – pentru sprijinul acordat! Mă bucur că fac parte din această călătorie transformatoare”, a declarat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet.