SGR, sistemul de returnare a ambalajelor, se extinde. Va fi implementat și în Republica Moldova

SGR

SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

Republica Moldova va implementa sistemul de garanție de returnare al ambalajelor. Acesta a fost deja discutat de ministerul Mediului de la Chișinău cu membrii Asociației Investitorilor Străini.

Sistemul de garanție de returnare al ambalajelor va fi implementat în Republica Moldova

Republica Moldova urmează să implementeze un sistem de garanție de returnare a ambalajelor (SGR), menit să stimuleze consumatorii să returneze ambalajele și materialele reciclabile, contribuind astfel la reducerea deșeurilor care ajung în mediu.

Acest subiect a fost discutat pe 1 iulie de conducerea Ministerului Mediului de la Chișinău cu membrii Asociației Investitorilor Străini.

Ministerul Mediului și Asociația Investitorilor Străini și-au reafirmat angajamentul de a proteja mediul și de a promova o creștere economică durabilă. Ministrul moldovean al Mediului, Sergiu Lazarencu, a subliniat importanța colaborării între autorități și investitori pentru a crea un mediu de afaceri favorabil și pentru a implementa practici sustenabile în beneficiul societății.

Oficialii au apreciat sprijinul investitorilor în promovarea unui mod responsabil de a face afaceri și în implementarea unui sistem național eficient de gestionare a deșeurilor. Sistemul de garanție de returnare este considerat un instrument inovator și eficient pentru susținerea colectării separate și reciclării ambalajelor pentru băuturi.

SURSA FOTO: Dreamstime

Cum va funcționa SGR și ce ambalaje sunt eligibile?

SGR funcționează prin implicarea diferitelor părți din lanțul producător-consumator-reciclator, organizând un sistem de returnare a ambalajelor bazat pe un stimulent numit garanție. Consumatorul va plăti, pe lângă prețul produsului, o garanție pe care o va primi înapoi la returnarea ambalajului post-consum. Astfel, ambalajele devin valoroase și sunt deviate de la depozitarea în gropile de gunoi.

SGR va include ambalajele primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume între 0,1 L și 3 L, utilizate pentru diverse băuturi, cum ar fi bere, mixuri de bere, băuturi alcoolice, cidru, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale, vinuri și spirtoase. Aceste ambalaje vor purta marcajul SGR și vor fi considerate deșeuri de ambalaj atunci când sunt predate spre reciclare.

Implementarea SGR în Republica Moldova va contribui la reducerea poluării și la gestionarea eficientă a deșeurilor, promovând astfel protejarea mediului. Consumatorii vor fi stimulați să returneze ambalajele, reducând astfel cantitatea de deșeuri care ajung în gropile de gunoi și în mediul înconjurător.