Pentru o zi, studenţii de la Academia de Studii Economice au înlocuit toceala cu practica. În Aula Mare a ASE, Romanian Busi­ness Accelerator (RBA), care îşi propune să-i pună laolaltă pe antreprenori, investitori şi tineri, a organizat Guerilla Small Business.

Evenimentul a fost adresat tinerilor studenţi care vor să fie antreprenori. Antreprenori cu experienţă au răspuns la întrebări ca: De unde faci rost de bani  în afară de bănci?  Cum şi cui vinzi? Cum te promovezi? Care sunt regulile de aur ale supravieţuirii afacerii tale? Cum construieşti succesul în business? Mesajul evenimentului a fost: „noua generaţie de business dă share“. O generaţie de tineri antreprenori de succes, pe care i-am adunat lângă mine, ridică în jurul lor tinerii din mediul universitar şi îi ajută să stea pe propriile lor picioare într-un mediu competitiv şi într-un  moment dificil, dar care are totuşi oportunităţi. De ce acum? Pentru că am 34 de ani şi deja 16 ani de experienţă în business, punând pe picioare afaceri de succes şi cu 2000 de angajaţi. Acum vreau să dau share. O nouă generaţie de tineri antreprenori nu doar cu idei noi şi cool, ci şi cu energie şi multe cunoştinţe se luptă să îşi câştige un loc în România. Singuri nu pot să îşi facă loc, dar cu puţin ajutor, da. Am alături alţi antreprenori de succes în proiectul Romanian Business Accelerator şi vrem să le facem un culoar acestor tineri.

Care este următorul pas pentru Romanian Business Accelerator? Vom continua să construim. Îi vom antrena pe tineri să îşi pună în valoare ideile şi proiectele. Îmi propun să construiesc cea mai mare comunitate de oameni tineri de afaceri din România, o comunitate a cărei voce să se facă auzită. Vreau ca într-o economie postcriză, care se deschide în faţa noastră, să creez un network puternic de business, care să aibă influenţa şi forţa de a schimba lucrurile. Îi chem pe tineri să se alăture echipei Romanian Business Accelerator. O pot face pe www.roaccelerator.ro sau pe pagina noastră de facebook cu aceeaşi denumire. Evenimentul a avut şi doi mari câştigători, tineri aflaţi la început de drum care au fost premiaţi pentru ideile lor de afacere cu câte 500 de euro. George Cristian Pruteanu a câştigat pentru ideea unei platforme online care simulează evoluţiile financiare. Platforma, denumită Traderion, este în faza de teste şi este munca de mai bine de un an a unei echipe de 7 tineri. În această platformă există 3 state, fiecare cu o economie construită şi care evoluează pe baza a 90 de indicatori economici.

Jucătorul începe prin a-şi forma o bancă, putând face trading interbancar sau să joace pe piaţa de foreign exchange. Mihai Toma este câştigătorul celui de al doilea premiu, cu un proiect denumit Real Room Escape. Este un joc de teambuilding foarte ingenios, care nu se joacă pe calculator, ci în lumea reală. Ideea este de a închide într-o cameră o echipă formată din doi jucători care trebuie să colaboreze între ei pentru ca împreună să găsească indiciile care îi vor ajuta să evadeze. Jocul are multe surprize, cum ar fi faptul că după câteva minute se taie electricitatea şi jucătorii trebuie să găsească o nouă sursă de lumină. Jocul se adresează zonei de corporate, pentru evenimentele de teambuilding, fiind deja testat cu succes.

MARIAN DUȘAN,
CEO revista Capital