Gigantul petrolier Royal Dutch Shell i-a luat locul grupului de retail american Wal-Mart în vârful topului celor mai mari companii ale lumii, realizat de prestigioasa revistă „Fortune”. Veniturile din 2008 ale companiei olandeze, în funcţie de care a fost realizată ierarhia, s-au ridicat la 458 de miliarde de dolari. Lanţul de magazine Wal-Mart, liderul de anul trecut, a pierdut şi locul secund în top, în faţa conaţionalului Exxon Mobil, care a înregistra
Gigantul petrolier Royal Dutch Shell i-a luat locul grupului de retail american Wal-Mart în vârful topului celor mai mari companii ale lumii, realizat de prestigioasa revistă „Fortune”. Veniturile din 2008 ale companiei olandeze, în funcţie de care a fost realizată ierarhia, s-au ridicat la 458 de miliarde de dolari.
Lanţul de magazine Wal-Mart, liderul de anul trecut, a pierdut şi locul secund în top, în faţa conaţionalului Exxon Mobil, care a înregistrat venituri de 442 miliarde de dolari. Totuşi, profitul pe anul trecut al olandezilor de la Royal Dutch Shell a fost mai mic decât al rivalilor americani, de 26 de miliarde de dolari, faţă de 45 de miliarde, cât i-a revenit companiei Exxon.
Mai puţine din SUA, dar tot cele mai multe
În ediţia de anul acesta a clasamentului se regăsesc mai puţine companii din Statele Unite, cele mai puţine din 1995, anul în care publicaţia a început să întocmească această ierarhie. Este prima dată, din ultimii zece ani, când cea mai mare companie din lume nu este una din SUA. Cu toate acestea, coloşii americani continuă să aibă superioritate numerică în top, cu 140 de companii prezente.
Afacerile cu petrol s-au dovedit a fi aducătoare de cele mai mari venituri, în condiţiile în care şapte dintre primele companii ale lumii, inclusiv liderul, (Royal Dutch Shell, Exxon Mobil, BP, Chevron, Total, ConocoPhillips şi Sinopec) îşi desfăşoară activitatea în acest domeniu.
Shell a renunţat la afacerile din România
Liderul topul, Royal Dutch Shell, şi-a retras definitiv operaţiunile în ţara noastră în 2007, când a vândut divizia de GPL, pachetul majoritar al celor două firme fiind achiziţionat de compania Petrom. Asta se întâmpla după ce, în 2004, Shell a vândut toate cele 59 de benzinării pe care le deţinea în România, dar şi alte afaceri pe care le mai avea în ţara noastră, către grupul ungar Mol.
SURSA: „Fortune”