Shell: Cererea de GNL din Europa va intensifica concurența și va domina comerțul pe termen lung

shell

SURSA FOTO: Dreamstime

Nevoia crescută a Europei de gaze naturale lichefiate (GNL) va intensifica probabil competiția cu Asia pentru noua ofertă limitată disponibilă în următorii doi ani și ar putea domina comerțul cu GNL pe termen lung, a declarat marele producător de energie Shell în raportul său LNG Outlook 2023.

Se pare că țările europene, inclusiv Marea Britanie, au importat 121 de milioane de tone de GNL în 2022, o creștere de 60% față de 2021, ceea ce le-a permis să reziste la o scădere a importurilor de gaze rusești prin gazoducte după invazia sa în Ucraina.

În plus, o scădere de 15 milioane de tone a importurilor chinezești, combinată cu reducerea importurilor de către cumpărătorii din Asia de Sud, a ajutat țările europene să își asigure suficient gaz și să evite penuria. Cu toate acestea, creșterea rapidă a cererii europene de GNL a împins prețurile la niveluri record și a generat volatilitate pe piețele energetice din întreaga lume, a precizat Shell.

GNL, din ce în ce mai important pentru securitatea energetică a Europei

Odată cu reducerea gazului rusesc prin conducte, GNL a apărut ca un pilon tot mai important al securității energetice europene, susținut de dezvoltarea rapidă a noilor terminale de regazeificare în nord-vestul Europei, cum ar fi cele din Germania și Finlanda. În schimb, China evoluează de la a fi o piață de import în creștere rapidă la un rol mai flexibil, cu o capacitate sporită de a echilibra piața mondială de GNL.

„Războiul din Ucraina a avut efecte profunde asupra securității energetice în întreaga lume și a provocat schimbări structurale pe piață care vor avea probabil un impact pe termen lung asupra industriei globale de GNL”, a declarat Steve Hill, vicepreședinte executiv al Shell pentru marketing energetic. „De asemenea, a evidențiat necesitatea unei abordări mai strategice – prin contracte pe termen mai lung – pentru a asigura o aprovizionare fiabilă și a evita expunerea la vârfuri de preț.”

Potrivit companiei energetice, comerțul global total cu GNL a atins 397 de milioane de tone în 2022. Un raport recent realizat de GlobalData a constatat că Shell a fost lider în ceea ce privește volumele contractelor globale de import de GNL pe termen lung semnate de principalele companii cumpărătoare în 2022, cu o capacitate contractată de 6,7 milioane de tone pe an (mtpa).

Shell a înregistrat cel mai mare profit din istoria sa

Gigantul energetic cu sediul în Marea Britanie a înregistrat anul trecut cel mai mare profit din istorie în ritm anual, ajungând la aproape 40 de miliarde de dolari, ceea ce a depășit recordul anual anterior de 28,4 miliarde de dolari din 2008.

Previziunile din industrie se așteaptă ca cererea de GNL să ajungă la 650 până la peste 700 de milioane de tone pe an până în 2040, avertizând că sunt necesare mai multe investiții în proiecte de lichefiere pentru a evita un decalaj între cerere și ofertă, care ar urma să apară la sfârșitul anilor 2020, potrivit offshore-energy.biz.

Se așteaptă ca diverse tehnologii noi să reducă emisiile din lanțurile de aprovizionare cu gaze și GNL pentru a contribui la consolidarea rolului acestora în tranziția energetică, împreună cu accentul tot mai mare pus de industrie pe dezvoltarea și implementarea gazelor decarbonizate – inclusiv a gazelor naturale regenerabile, a gazelor naturale sintetice, a hidrogenului și a amoniacului – pentru a asigura o securitate energetică mai durabilă în viitor.