Prezent la un eveniment dedicat pieţei rezidenţiale, preşedintele dezvoltatorului israelian GTC, listat la bursa de Viena a afirmat că acest sector va intra intr-o noua etapa in care jucatorii lipsiti de profesionalism vor disparea de pe piata.

Galon considera ca bancile vor fi din ce in ce mai precaute in acordarea finantarilor ceea ce va crea busculade pe piata, iar dezvoltatorii care nu prezinta incredere vor fi eliminati din start. “Va trebui sa avem un background puternic su niste proeicte extrem de solide din toate punctele de vedere, pentru a putea sa convingem clientii de seriozitatea noastra”, crede acesta. “Era mult mai usor inainte cand veneau investitorii straini si cumparau apartamente cu zecile. De trei luni, insa, acestia au disparut de pe piata”, completeaza Galon.

Vorbind de spre piata terenurilor Galon a afirmat ca au existat cazuri in care un teren a fost tranzactionat de doua ori in timpul unui zbor cu avionul si fiecare dintre cei implicati s-a ales cu un castig. „Terenuri bine amplasate nu prea mai exista si daca sunt inabordabile din cauza preturilor”, considera Galon.

Si costurile cde constructie au crescut, iar presedintele GTC spune ca “o parcare inainte se adauga la profit. Acum ma costa 500 de euro/mp constructia ei si cine imi cumpara la acest pret? Asadar trebuie sa aduc bani de acasa pentru ea, ca de facut oricum ma obliga legea sa o fac, iar clientii nu m-ar baga in seama daca nu as avea parcari”.

In ceea ce priveste infrastructura, Galon spune ca, in Capitala, aceasta este in stare deplorabila, acolo unde exista si creeaza dificultati majore. O alta problema atacata de dezvoltatorul israelian este forta de munca din constructii. “Inainte participau 10-15 firme la o licitatie de-a noastra. Acum daca gasim doua sau trei e foarte bine. Ma uit la numarul de proiecte de pe piata si ma intreb cu cine vor fi definitivate acestea”, conchide Galon.