„Astăzi ştim cât o să ne coste construcţia şi ştim preţurile din piaţă. Diferenţa dintre cele două numere reprezintă costul terenului şi profitul. Dacă se adaugă şi preţul terenului în costul de dezvoltare al proiectelor noi, atunci totul e pierdere. Chiar şi cei care au cumpărat terenuri mai recent, acestea provin tot din categoria loturilor tranzacţionate acum zece ani, ai căror proprietari încă ţin la preţ. Acum ne luptăm să scăpăm de cocoaşa pe care am facut-o în urmă cu zece ani. Nu cred că cineva din piaţă mai face bani. Cei care construiesc acum au curajul să sară în apă cu mulţi bani în buzunar într-o piaţă nesigură“, spune Shimon Galon, cel care a condus timp de 15 ani subsidiara locală a grupului Globe Trade Centre (GTC), una dintre cele mai mari companii de dezvoltare imobiliară din România.

Galon a intrat, alături de foşi colegi de la GTC, pe calea antreprenoriatului şi de un an conduce firma de consultanţă Real Sol care oferă servicii ce acoperă toate aspectele unei dezvoltări imobiliare, de la asigurarea creditării, la construcţie, marketing şi vânzarea apartamentelor.

El coordonează acum dezvoltarea GviTown din zona Mihai Bravu, proiect rezidenţial lansat în urmă cu şase ani, dar oprit din cauza crizei financiare. Investitorii în acest ansamblu, grupul Gindi, unul dintre cei mai cunoscuţi dezvoltatori imobiliari din Israel, i-au încredinţat lui Galon dezvoltarea a 324 de apartamente, pentru construcţia cărora sunt necesare circa 20 mil. euro. Prima fază va cuprinde 81 de garsoniere şi apartamente cu două camere, cu suprafeţe începând de la 50 mp, iar lucrările demarate de compania de construcţii Danya Cebus urmează a fi finalizate în primăvara anului 2016.

Noile preţuri cu care investitorul a ieşit pe piaţă încep de la 50.999 euro, în contextul în care în 2009, o locuinţă era scoasă la vânzare cu 85.000 euro. În momentul lansării, în mai 2009, dezvoltatorul anunţa că proiectul va fi dedicat comunităţii medicale. Atunci, compania a trimis circa 20.000 de oferte către personalul medical, a participat la seminarii de profil şi a trimis agenţi de vânzări în farmacii şi spitale. Criza a dat însă planurile companiei peste cap.

Proiectul este prezentat în cadrul târgului imoiliar tIMOn, care se desfăşoară în perioada 16-19 aprilie în Piaţa Constituţiei din Bucureşti. Reprezentanţii evenimentului au anunţat că la această ediţie vor fi lansate pe piaţă 17 proiecte rezidenţiale noi care cuprind în total aproape 2.000 de apartamente, în dezvoltarea cărora se vor investi peste 100 mil. euro. Expozanţii târgului vin cu o ofertă de peste 15.000 de apartamente şi vile, grupate în peste 250 de proiecte amplasate în toate zonele Capitalei, dar şi în ţară, potrivit organizatorilor.

Un calcul sumar realizat de organizatori arată că la un preţ mediu de 50.000 de euro pe unitate, oferta tIMOn poate fi evaluată la 750 mil. euro.