Shopping exotic la Hong Kong şi Panama

Ofertele sau preţurile din magazinele locale nu vă mulţumesc? Atunci alăturaţi-vă zecilor de mii de români care fac turism de shopping. În ianuarie 2004, un euro era cotat la 41.000 de lei vechi, iar salariul mediu pe economie era de 5.500.000 de lei vechi (cam 135 de euro). Trei ani mai târziu, cotaţia monedei europene trece cu greu de 3,4 lei noi, în timp ce salariul mediu a ajuns undeva la 950 de lei. Adică circa 280 de euro, mai mult decât dublul sumei de acum trei ani. Din

Ofertele sau preţurile din magazinele locale nu vă mulţumesc? Atunci alăturaţi-vă zecilor de mii de români care fac turism de shopping.

În ianuarie 2004, un euro era cotat la 41.000 de lei vechi, iar salariul mediu pe economie era de 5.500.000 de lei vechi (cam 135 de euro). Trei ani mai târziu, cotaţia monedei europene trece cu greu de 3,4 lei noi, în timp ce salariul mediu a ajuns undeva la 950 de lei. Adică circa 280 de euro, mai mult decât dublul sumei de acum trei ani. Dincolo de creşterea puterii de cumpărare, aderarea la UE a simplificat foarte mult procedurile prin care trebuia să treacă românii care vroiau să călătorească în Europa. „Acum te urci în avion, în tren sau maşină şi te duci unde vrei, când vrei, fără să te mai întrebe nimeni unde mergi, cât stai, câţi bani ai la tine şi aşa mai departe. În plus, nu trebuie să uităm de cursele low-cost“, spune bucureşteanca Daniela Tudor, fan declarat a perioadelor de reduceri.

Într-adevăr, cele mai importante patru companii aeriene low-cost care operează în România (Blue Air, Wizzair, Sky Europe şi My Air) oferă în 2007 nu mai puţin de 21 de destinaţii, printre care se numără şi adevărate paradisuri ale cumpărăturilor (Paris, Milano, Roma, Viena, Barcelona sau Istanbul). În funcţie de data rezervării şi de destinaţie, un bilet dus-întors din Bucureşti, Târgu-Mureş, Arad, Bacău sau Cluj poate costa sub 100 de euro.

Reduceri adevărate, de până la 90%

Pentru cei care simt că nu s-ar descurca prea bine pe cont propriu, agenţiile de turism oferă din ce în ce mai multe pachete, pentru toate gusturile şi toate buzunarele, în care timpul petrecut prin malluri sau bazaruri ocupă un loc foarte important. Best Comtur, de exemplu, te trimite la cumpărături pe malul Bosforului: transport cu avionul şi cazare la hoteluri de la trei la cinci stele din Istanbul începând cu 240 de euro de persoană (toate taxele incluse). Agenţia Colibri a pus în vânzare, până la mijlocul acestei luni, excursii de shopping la Viena, în timp ce Caravan Travel a pregătit, de Sf. Valentin, Mărţişor şi Ziua Femeii, pachetul „Shopping la Salonic“ – transport cu autocarul, trei nopţi de cazare la trei stele cu 155 de euro de persoană. Oraso Travel a găsit o variantă intermediară între avion şi autocar pentru pachetul „Shopping la Milano – Ziua Îndrăgostiţilor la Veneţia“: trenul. Transportul pe ruta Bucureşti-Veneţia-Milano şi retur se face pe calea ferată, biletul costând cam 185 de euro dus-întors plus suplimentul de pat, iar pentru patru nopţi de cazare la hotel de trei stele lângă Veneţia se mai adaugă 239 de euro de persoană.

Iar ofertele nu se opresc aici. Perfect Tour are în program sejururi la Londra, Paris, Milano sau Viena (transport cu avionul plus trei nopţi de cazare la trei stele), începând de la 200 de euro de persoană, sau cinci nopţi în Dubai, la patru stele, plus bilet de avion pentru 740 de euro. Tot la Dubai te duci cu Premier Tour (începând de la 895 de euro de persoană, incluzând bilet de avion, transfer aeroport-hotel-aeroport şi cazare la hotel de patru stele) sau Celendo Tours & Travels (1.290 de euro pentru transport şi opt nopţi de cazare la hotel de patru stele superior). Ofertele pentru Dubai nu conţin taxele de aeroport (cam 105 euro) şi cele de viză (cam 65 de euro).

Cine s-a plictisit de cumpărături în Europa sau Dubai are alternative. Mai scumpe, dar mai spectaculoase. „Agenţia noastră promovează, începând cu anul aceasta, şi alte destinaţii, precum Hong Kong, Panama sau New York, recomandate în special turiştilor individuali şi care preferă servicii de o calitate şi un pret peste medie. De asemenea, nu este de neglijat potenţialul Chinei“, explică Andrada Crânguş, de la Perfect Tour. În Hong Kong, port duty-free, perioada ianuarie-februarie înseamnă reduceri de până la 90%, iar o noapte de cazare cu mic dejun costă 89 de euro de persoană la un hotel de patru stele şi 97 de euro de persoană la cinci stele. În celălalt colţ al lumii, în Panama, celebră pentru produsele fără taxe şi, de aceea, extrem de ieftine, cazarea este mai ieftină: de la 22 de euro de persoană la un hotel de trei stele şi de la 32 de euro de persoană la un hotel de trei stele.  

Unde şi cum se mai pot face cumpărături

ALTERNATIVĂ Pentru cei care au o viză valabilă pentru Statele Unite sau pentru care obţinerea acesteia nu este dificilă, cumpărăturile peste Ocean se pot dovedi extrem de fructuoase în contextul scăderii monedei americane. Din Marea Britanie se organizează, pentru doar câteva sute de euro, numeroase excursii de shopping la New York sau în Minneapolis, la celebrul Mall of America, cel mai mare centru comercial din lume.
 

AUTO Mai ales pentru cei din vestul ţării, varianta deplasării cu maşina proprie la cumpărături în Ungaria sau Austria pare a fi cea mai ieftină. Drumul Cluj – Budapesta se parcurge în circa patru-cinci ore, la fel şi distanţa Timişoara – Viena. În plus, cu maşina se poate ajunge mai uşor la mallurile de la periferie sau la centrele outlet. Cel mai cunoscut din ultima categorie este cel de la Parndorf, situat pe autostrada Budapesta-Viena, la 50 de kilometri de capitala austriacă.