De la shoppingul clasic, în magazine, la cel online nu e decât un pas: un mall în .ro şi un click. Relaxarea pe care mulţi o simt în sesiunile de shopping clasice este compensată din plin: economie de timp, preţuri mai mici şi livrare la domiciliu.
Piaţa de fashion online din România este abia în stadiu incipient, însă promite foarte mult, susţin jucătorii din domeniu. „E-commerce-ul fashion este la început. E o piaţă emergentă, dar cu mare potenţial. Estimez că în 2011 va ajuge ca volum al vânzărilor a treia piaţă după cea de IT&C şi Ticketing”, spune Alin Stanciu, managing director al FashionUp.ro, primul mall online din ţara noastră.
Stanciu estimează piaţa de vânzări online la 200 de milioane de euro în acest moment, cu un mare potenţial de creştere. Principlalele segmente sunt, după părerea sa, IT&C-ul şi Ticketing-ul, care reprezintă 70% din piaţă. Restul de 30% se împarte, iar fashion-ul nu ia, deocamdată, foarte mult. „În anii următori, piaţa de comerţ online îşi va continua constant creşterea, cred însă că unele domenii (IT&C-ul de exemplu) vor înregistra rate de creştere mult sub ritmul anilor trecuţi, în timp ce altele vor înregistra dublări ale volumelor de vânzări anuale. Aici ma refer la comerţul de vestimentaţie sau la rezervările online”, mai spune Alin Stanciu.
De aceeaşi părere este şi Ioana Cofaru, directorul de Marketing al La Redoute România, unul dintre principalii jucători ai pieţei de vânzări fashion online şi prin catalog, intrat pe piaţă în noiembrie 2008.
„Shoppingul online este în toate ţările într-o permanentă creştere. Acest trend global nu poate ocoli România”, spune Ioana Cofaru. Alexandru Diaconu, directorul general AD First Company, care a adus La Redoute în România, întăreşte: „cine nu pariază pe online, greşeşte”.
Exemplele tot mai concludente vin din afara ţării, unde marii retaileri îşi fac loc pe Internet. „Magazinele clasice, celebre chiar, precum Galeriile Lafayette din Franţa, îşi lansează variantele online. Cred că asta spune tot”, precizează Ioana Cofaru. Alin Stanciu dă ca exemplu piaţa americană. „ Zappos.com a avut în 2008 venituri de peste 1 miliard de euro”, spune reprezentantul FashionUp.ro.
În acest moment magazinele de vestimentaţie, încălţămite şi accesorii din online-ul autohton se pot număra pe degetele de la o mână. „Cred cu tărie într-o dublare a numărului de magazine online până la finele lui 2010, odată cu maturizarea pieţei”, spune Ioana Cofaru. Mai mult, şi numărul retailerilor online cu produse vestimentare de nişă sau de lux va creşte.
Şi Roxana Cojocaru, directorul general al Scarlett Clothing International, care deţine site-ul tarafashion.ro, este de părere că piaţa va urma un trend ascendent. „Creşterea va fi în viitor de minimum 10%”, susţine Cojocaru.
Piaţa din România ascunde şi ameninţări pentru retailerii online. „Simplul fapt că autorităţile tolerează existenţa de site-uri-fantoma, care nu publică date de contact ale societăţilor comerciale care le administrează (dacă acestea există) şi care comercilizeaza fără temei legal, fără plata impozitelor, produse contrafacute sau, în cel mai bun caz, intermediate în baza unui comision fără a deţine licenţe de brand sau a plăti taxe vamale este o ameninţare”, spune directoarea de marketing a La Redoute.
Avantaje: comod, rapid şi ieftin
De ce shoppingul online atrage tot mai mulţi clienţi, chiar şi pe o piaţă ca România unde fenomenul „cumpărăturilor în mall” este unul relativ nou? Jucătorii din domeniu răspund la unison: e mult mai comod, mai rapid, mai puţin stresant şi chiar mai ieftin.
Comanda pe Internet arată că românii sunt din ce în ce mai ocupaţi, aceasta fiind metoda cea mai comodă pentru ei. În plus, site-urile de profil facilitează vizualizarea într-un timp foarte scurt a sute de modele. „Există posibilitatea mult mai rapidă de a ordona produsele după categorii, precum brandul, preţul sau culoarea”, mai enumeră Alin Stanciu.
Un al doilea avataj este economia de timp. „Cred că fiecare dintre noi se confruntă cu un program din ce în ce mai încărcat. Cum, totuşi, nu putem renunţa la shopping, căutăm altceva!”, spune Alexandru Diaconu. Managerul FashionUp.ro adaugă că această acţiune „nu implică depalsările, efortul sau stresul unei runde obişnuite de shopping”.
Roxana Cojocaru nu ezită să enumere printre avantaje şi preţurile mai mici explicate de costurile minime pe care le are un magazin online: chirie zero pentru spaţii de desfacere, angajaţi mai puţini.
Alt mare avantaj îl reprezintă numărul mare de produse pe care oricum nu ar putea niciun client să le vizualizeze în câteva ore de plimbare în mall. LaRedoute.ro dispune, spre exemplu, de 45.000 de produse aparţinând un branduri ca La Redoute Creation, La Redoute Essentiels, Taillissime, Anne Weyburn, dar şi branduri consacrate precum Converse, Puma, Nike, Adidas, Cacharel, Triumph, Levi’s, Pepe Jeans etc.
În mall-ul online deţinut de Alin Stanciu şi Marius Ghenea, numărul produselor este 1.500. Printre braduri se numără Adidas, Ara, Baldinini, Bata, D&G, DADA, ESPRIT, GEOX, House of Art, Jolidon. „Numărul brandurilor creşte însă săptămânal, deci şi al produselor”, spune Alin Stanciu.
La TaraFashion.ro, lucrurile stau altfel. Numărul de produse nu e mic, 1.500, dar ele aparţin doar brandului propriu.
Dezavantaje: nu poţi proba hainele, iar livrarea durează mai multe zile
Retailul de fashion online are şi dezavantaje, iar jucătorii din domeniu nu se sfiesc să le enumere.
„Dezavantajele comerţului online sunt strict legate de cele ale comerţului la distanţă. Cel mai evident punct slab al e-commerce-ului cu haine este imposibilitatea probării produsului înainte de a-l cumpăra, precum şi eventualele diferenţe între culoarea şi textura materialelor estimate în urma vizualizării imaginilor grafice descriptive şi trăsăturile reale ale produsului”, spune directorul general al La Redoute.
Dar şi aceste probleme pot fi rezolvate uşor prin returnarea comenzii, mai toate site-urile de profil dispunând de această opţiune. Atât pentru FashionUp.ro, cât şi pentru La Redoute sau Tara Fashion, returul se poate face în 10 zile lucrătoare de la primirea coletului.
Pe lângă faptul că nu pot fi încercate, produsele nu vin pe loc. Între click-ul pe produs şi probarea în faţa oglinzii stau câteva zile. Pentru Tarafashion.ro, timpul de livrare este de aproximativ 48 de ore, după spusele Roxanei Cojocaru. Pentru FashionUp.ro, livrarea durează în jur de 3 zile.
În cazul La Redoute, clienţii au mai mult de aşteptat. „Timpul de livrare mediu este de 17 – 21 zile, urmând ca în urmatoarele luni acesta să ajungă în intervalul 10-14 zile”, spune Iulia Porneala, director executiv La Redoute România.
Mii de comenzi online în fiecare lună
În doar 2 luni de la lansare, FashionUp.ro a câştigat 55.000 de vizitatori şi mizează pe creşterea acestora la 150.000 până la finele anului. Din totalul vizitatorilor, 300 sigur comandă, spune Alin Stanciu.
Pentru TaraFashion.ro, care deja are tradiţie pe piaţa de profil, numărul vizitatorilor este de aproximativ 100.000 pe lună, din care 1.500 fac comenzi.
Pentru La Redoute, care a împlinit deja 9 luni pe piaţa autohtonă, numărul total de vizitatori este de 84.000, iar cel al comenzilor online este de aproximativ 1.800. Numărul mare de clienţi poate fi explicat de notorietatea pe care compania o avea deja în România, unde mulţi comandau de pe site-urile La Redoute din ţările învecinate.