Adevărul despre shoturile cu ghimbir. Ce beneficii au și cine ar trebui să le evite. Shoturile cu ghimbir sunt considerate printre cele mai bune băuturi care întăresc imunitatea.
Shoturile cu ghimbir sunt băuturi cu o concentrație mare de rădăcină de ghimbir, care stimulează sistemul imunitar și vindecă diferite boli.
Nu aveți nevoie decât de un blender de mare viteză pentru a face această băutură delicioasă care crește celulele albe din sânge cu 250%, potrivit Womansworld.
Shoturile de ghimbir sunt o băutură populară pe rețelele sociale și pe bună dreptate. Băutura cu gust picant are o mulțime de beneficii pentru sănătate.
Experții spun că cel mai mare beneficiu adus de shotul de ghimbir este întărirea sistemului imunitar, fiind un inamic al răcelii, gripei și al altor viruși. Puteți profita de aceste beneficii puternice pentru sănătate făcând acasă shoturi cu ghimbir, în doar câteva minute. Iată tot ce trebuie să știți.
Ce sunt shoturile de ghimbir
„O doză de suc proaspăt de ghimbir este, de fapt, un extract concentrat de ghimbir proaspăt”, explică Michelle Schoffro, autorul cărții ”Super-Powered Immunity: Natural Remedies”.
Aceste băuturi, pentru că sunt absorbite mai repede de organism decât atunci când ghimbirul este folosit sub formă de pastile sau ghimbir uscat, sunt „mai puternice decât ceaiul, bomboanele, pastilele sau un smoothie”, spune Schoffro Cook. „Asta înseamnă că funcționează rapid și eficient”, adaugă el. Shotul de ghimbir se prepară în cantități mici și se bea din una, maximum două înghițituri.
O doză de ghimbir pur poate irita gura sau sinusurile când o beți prima dată
Rădăcina de ghimbir a fost folosită ca tonic pentru sănătate în India și China antică de mii de ani. Oamenii amestecă de obicei ghimbirul cu alte ingrediente precum lămâia, mierea sau turmericul pentru a ajuta la compensarea gustului puternic al condimentului. Dacă vreți să încercați shotul de ghimbir, experții recomandă să o luați gradual.
„Moderația este recomandată când încerci pentru prima dată shoturi cu ghimbir”, spune Kimberlee Blyden-Taylor, profesor la Universitatea de Științe ale Sănătății din Tempe.
O doză de ghimbir pur vă poate irita gura sau sinusurile când o beți prima dată. Pentru a vă adapta la această băutură picantă, încercați să diluați doza de ghimbir într-un pahar cu apă sau cu suc de mere, sugerează Schoffro Cook. Acest lucru reduce impactul asupra membranelor mucoase.
Dacă luați aceste medicamente, evitați shoturile cu ghimbir
Anumite persoane ar trebui să evite această băutură.
„Cei care iau medicamente pentru subțierea sângelui ar fi bine să fie precauți când folosesc shoturi de ghimbir, în special pe perioade mai lungi de timp, sau chiar să le evite”, explică ea.
Asta pentru că cercetările sugerează că ghimbirul poate crește riscul de sângerare. În plus, ghimbirul este foarte picant, iar asta îl face nerecomandabil persoanelor cu arsuri la stomac, ulcere gastrice sau diaree activă.
Ghimbirul poate scădea nivelul zahărului din sânge, așa că persoanele cu diabet ar trebui să-și monitorizeze nivelul de glucoză din sânge, dacă se consumă cantități mari sau iau suplimente cu ghimbir.
Ne întărește imunitatea
„Ghimbirul este un remediu antibacterian și antiviral excelent, ideal pentru a combate o infecție sezonieră”, notează Schoffro Cook.
Cercetările arată că ghimbirul proaspăt este mult mai eficient decât cel uscat, dar majoritatea produselor cu ghimbir conțin ghimbir uscat.
Shoturile de ghimbir blochează infecțiile respiratorii
Un studiu publicat în Journal of Ethnopharmacology a constatat că ghimbirul proaspăt a fost mult mai eficient decât ghimbirul uscat în blocarea virușilor din tractul respirator. Cercetătorii spun că ghimbirul proaspăt funcționează prin stimularea celulelor mucoase pentru a elibera un compus (IFN-β) care activează apărarea sistemului imunitar pentru a bloca invadatorii virali.
Ajută și la prevenirea infecțiilor cu COVID
Cercetările din China sugerează că proprietățile antivirale ale ghimbirului ajută la împiedicarea virusului de a se lega de celulele sănătoase. În plus, ajută la atenuarea inflamației care poate apărea în timpul infecției cu COVID.