România ar putea înregistra în acest an investiţii străine de 9,8 mld. dolari. Investiţiile străine atrase de România se vor reduce, anul acesta, cu aproape 25% în euro, respectiv 14% în dolari, comparativ cu anul trecut. Analiştii explică acest declin atât prin finalizarea marilor privatizări, cât şi prin faptul că mult-aşteptata lege a investiţiilor nu a fost aprobată. În primele opt luni ale acestui an, România a atras numai 4,1 miliarde de euro, cu aproximativ 6
România ar putea înregistra în acest an investiţii străine de 9,8 mld. dolari. Investiţiile străine atrase de România se vor reduce, anul acesta, cu aproape 25% în euro, respectiv 14% în dolari, comparativ cu anul trecut. Analiştii explică acest declin atât prin finalizarea marilor privatizări, cât şi prin faptul că mult-aşteptata lege a investiţiilor nu a fost aprobată.
Pe de altă parte, scăderea din acest an vine pe fondul unor creşteri foarte importante ale investiţiilor străine la nivel mondial. Anul trecut, nivelul investiţiilor străine la nivel global s-a ridicat la 1.306 miliarde de dolari, în creştere cu peste 38% faţă de 2005, conform Raportului mondial al investiţiilor publicat săptămâna trecută de Conferinţa ONU pentru Comerţ şi Dezvoltare (UNCTAD). Documentul arată că sumele la nivel internaţional vor continua să aibă majorări importante şi în 2007. „Tendinţa a fost confirmată de o creştere a fuziunilor şi achiziţiilor transfrontaliere la nivel global, până la 581 de miliarde de dolari în prima jumătate a lui 2007, o creştere de 58% faţă de aceeaşi perioadă a lui 2006“, declară reprezentanţii UNCTAD.
Nivelul tot mai ridicat al investiţiilor străine la nivel internaţional se datorează creşterii susţinute a economiei mondiale din ultimii ani, a profiturilor corporaţiilor transnaţionale, care au astfel surse de finanţare pentru achiziţii, dar şi intensificării schimburilor comerciale între ţări.
„Majorarea investiţiilor este datorată şi unei schimbări a paradigmei la nivel global, din exces de forţă de muncă şi lipsă de capital, într-o nouă paradigmă, cu care toţi avem de-a face, pe plan mondial, şi la care, din păcate, nu ne adaptăm în România: paradigma excesului de capital şi a lipsei forţei de muncă“, consideră Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România.
În acest context nou, banii merg acolo unde încă există forţă de muncă şi resurse primare ce pot fi utilizate la costuri competitive. Din acest punct de vedere, deşi România are atuuri foarte importante, autorităţile încă nu sunt foarte eficiente în atragerea investitorilor străini, iar în mare măsură, fondurile atrase anii trecuţi s-au datorat conjuncturii internaţionale.
„Până în prezent, România nu a reuşit să adopte o lege care să fie în beneficiul investitorilor. Apariţia unei astfel de legi ar face ca ţara noastră să-şi fructifice şi mai bine avantajele pe care le are“, spune Doina Ciomag, directorul executiv al Consiliului Investitorilor Străini din România.
Dar lucrurile se mişcă foarte greu în cercurile guvernamentale şi nu există încă o strategie eficientă şi o dorinţă puternică în acest sens. „Cred că problema noastră ca societate civilă şi a guvernării este tocmai de a crea această stare naţională pentru sprijinirea investiţiilor străine. Din păcate, acest lucru încă ne lipseşte“, consideră şi Florin Pogonaru.
„Investiţiile străine sunt o modalitate mai eficientă de valorificare a resurselor naţionale. Atât timp cât crezi în piaţă, trebuie să crezi în alocarea optimă a resurselor şi să îi laşi pe cei care ştiu să aloce resursele cel mai bine să acţioneze“, adaugă Pogonaru.
Trendul de majorare a investiţiilor la nivel internaţional ne va menţine însă ca un jucător important în regiune, chiar dacă autorităţile nu vor reuşi să aprobe prea curând legea investiţiilor. Conform unui studiu realizat de Economist Intelligence Unit şi Universitatea Columbia, în următorii cinci ani, România ar putea atrage investiţii străine de 28,5 miliarde de euro.