Demisie din Parlamentul României în cursul serii de luni, după ce un senator UDMR, aflat la al doilea mandat, a anunțat că renunță la funcția pentru care a fost ales, dar va continua să lucreze la stat, într-o altă instituție.
Și-a anunțat demisia din Parlament chiar acum. Răsturnare de situație în coaliția de guvernare
Senatorul UDMR Novak Csaba Zoltan a anunţat luni, în plen, că demisionează din Parlament, urându-le colegilor din coaliţia de guvernare o colaborare „fructuoasă”.
„Subsemnatul Novak Csaba Zoltan, senator în Circumscripţia electorală 28 Mureş, începând de azi îmi dau demisia din funcţia de senator. Vă mulţumesc pentru că în ultimii şase ani am fost coleg cu dumneavoastră. Coaliţiei de guvernare îi doresc o colaborare fructuoasă şi echilibrată şi Opoziţiei să fie constructivă. Vă mulţumesc!”, a transmis Novak Csaba Zoltan.
De asemenea, acesta a explicat și motivul demisiei sale din Parlament. Conform spuselor sale, el va conduce, în calitate de manager, Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale, cu sediul la Cluj Napoca.
„Este o alegere personală, profesională, Am dat un concurs pentru a fi manager la Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale, la Cluj Napoca, şi îmi voi continua activitatea profesională de istoric la acest institut de cercetare ştiinţifică”, a mai Novak Csaba Zoltan.
Ulterior demisiei, plenul a adoptat o hotărâre de vacantare a unui loc de senator cu 115 voturi „pentru” şi o abţinere.
Ce este Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale?
Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale s-a înfiinţat prin Ordonanţa Guvernului 121/2000, aprobată prin Legea 396/2001 şi funcţionează conform prevederilor Hotărârii Guvernului 893/2007. Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale funcţionează la Cluj-Napoca, ca instituţie publică, cu personalitate juridică în subordinea Guvernului şi în coordonarea Departamentului pentru Relaţii Interetnice.
Obiectivele Institutului sunt studierea şi cercetarea inter şi pluridisciplinară a păstrării, dezvoltării şi exprimării identităţii etnice, aspectelor sociologice, istorice, culturale, lingvistice, religioase sau de altă natură ale minorităţilor naţionale şi ale altor comunităţi etnice din România.
Conform atribuțiilor sale, Institutul elaborează, coordonează, efectuează şi contractează studii, analize şi cercetări inter şi pluridisciplinare, fundamentale, respectiv aplicate, privind diferitele aspecte ale păstrării, dezvoltării şi exprimării identităţii etnice, culturale, lingvistice şi religioase în rândul minorităţilor naţionale şi a altor comunităţi etnice constituite în urmă unor procese migraţionale recente.