Este informația momentului venită din Rusia!
Tocmai s-a aflat că Valentin Yumashev, ginerele fostului președinte rus Boris Elțîn a demisionat din funcția de consilier al lui Vladimir Putin.
Mai mult, conform ultimelor informații, acesta a renunțat încă de luna trecută la rolul său de consilier onorific al liderului de la Kremlin, conform Reuters.
Demisie importantă de la Kremlin, lovitură pentru Vladimir Putin!
Reputata agenție de presă citată mai sus a venit cu informații esențiale privind demisia lui Valentin Yumashev, citând două persoane care sunt familiare cu acest subiect delicat pentru Moscova.
Una dintre aceste persoane, Lyudmila Telen, prim director executiv adjunct al Centrului prezidențial Boris Elțîn, care declarat că Yumașev a renunțat la rolul său încă din luna aprilie, adăugând că „a fost inițiativa sa”.
Cealaltă persoană a vorbit sub rezerva anonimatului, dar și ea a spus că Yumașev a încetat să mai fie consilier prezidențial în aprilie. Sub conducerea lui Elțîn, care a fost președinte al Rusiei între 1991 și 1999, Yumașev a fost consilier la Kremlin și, ulterior, șef al administrației prezidențiale, scrie Reuters.
Acesta este căsătorit cu fiica lui Elțîn, Tatiana. Totuși, în calitate de consilier al lui Vladimir Putin, nu a jucat un rol important în procesul de luare a deciziilor, dar a reprezentat una dintre puținele legături rămase cu regimul Elțîn.
Un fost consilier al fostului președinte rus Boris Elțîn, reacții privind războiul din Ucraina
Alexander Temerko, fost consilier în domeniul Apărării al președintelui rus Boris Elțîn, vorbește despre situația războiului din Ucraina, unde ”armata roșie” s-a împotmolit.
El susține că Vladimir Putin nu este la fel de inteligent ca Deng Xiaoping, liderul chinez care a hotărât retragerea trupelor sale din Vietnam, după o invazie nereușită în 1979, și nu va recurge la aceeași metodă. Ex-oficialul rus consideră că Putin continuă războiul din Ucraina – și făcând asta rămâne ostatic al propriei sale propagande, potrivit Daily Mail.
Temerko, născut în fosta Uniune Sovietică, actualmente cetățean britanic, în vârstă de 55 de ani, a devenit om de afaceri. El face o paralelă între fostul președinte al Chinei Deng Xiaoping și actualul lider al Rusiei, Vladimir Putin.
Și o comparație între atacul brutal al Chinei asupra Vietnamului din februarie 1979, când soldații ”Dragonului roșu” au trecut granița. Războiul din Vietnam se terminase cu doar patru ani mai devreme, iar China jucase un rol esențial în asigurarea victoriei Vietnamului de Nord împotriva Sudului susținut de Statele Unite.
Dar relația liderului chinez Deng Xiaoping cu noul guvern comunist de la Hanoi se deteriorase dramatic și el a hotărât să invadeze Vietnamul. Dar, armata locală de 100.000 de oameni a oprit trupele Chinei, care numărau de șase ori mai mult.
În interval de două luni, mitul mașinii de război chineze ”invincibile” a fost retrogradat la ”coșul de gunoi” al istoriei. Deng Xiaoping a avut nevoie de doar câteva săptămâni de război, pentru a înțelege că armata sa era bună doar pentru paradele din Piața Tiananmeng din Beijing.
Atunci, ”Marele cârmaci” nu s-a retras în paranoia și nu a căutat maniac inamici externi și nici nu a cheltuit cu disperare cufărul cu bani, pentru a-și echipa armata distrusă. În schimb, el a decis să-și retragă armata din Vietnam.
Putin a extins NATO până la granițele Rusiei de la Sankt Petersburg
Acum, Putin însă, nu este nici pe departe la fel de inteligent ca Deng Xiaoping. El continuă războiul din Ucraina, și făcând acest lucru, rămâne ostatic al propriei sale propagande. Pe scurt, Putin este prins de toate miturile puterii militare, care stau la baza legitimității sale și care servesc drept principal fundament ideologic al statului rus. Rusia a abandonat orice idee de a adopta ”opțiunea chineză” – de a opri, de a schimba cursul și de a-și corecta greșelile – iar rezultatul este un dezastru.
Putin a gestionat atât de prost situația încât liderii mondiali de la Washington, Londra și Berlin au convenit nu numai să apere Ucraina de agresorul ei, ci să asigure întoarcerea teritoriilor capturate anterior.
Și mai dramatic, Putin a reușit de unul singur să extindă NATO până la granițele Rusiei de la Sankt Petersburg. Iar rezultatul final al războiului din Ucraina, va oferi o lecție dură și puternică tuturor acelor agresori tiranici ca el, care se simt amenințați de sistemul internațional multipolar, pe care l-au construit.