Răsturnare de situație în plin război. Deși Vladimir Putin și-ar fi dorit ca ”operațiunea militară specială” din Ucraina să ia sfârșit cât mai repede odată cu victoria Rusiei, lucrurile iau o întorsătură neașteptată.
Cinci guvernatori ruși au demisionat în același timp, iar situația ar putea fi mai gravă de atât. O reacție în acest sens a venit și din partea fostului ministru Titus Corlăţean.
Într-un interviu acordat la Antena 3, acesta a fost întrebat despre cum vedete situația în care cei cinci guvernatori au demisionat în același timp.
Fostul ministru de Externe este de părere că nimic nu este întâmplător și că totul este legat de conflictul militar din Ucraina. El a făcut referire la costurile pe care Rusia le are de plătit pentru o singură zi de război.
De ce au demisionat cei cinci guvernatori ruși?
„Nu cred că e o coincidență mai ales la acest nivel și există un adevăr în lucrurile în care s-au spus pentru că efortul de război se susține nu doar prin efortul militar propriu zis. Se susține prin diferite tipuri de resurse: resurse umane, resurse materiale care privind din aceste regiuni. Sunt 47 de regiuni și 85 de subiecte ale Federații Ruse.
Efortul de război este extrem de consistent. Costul zilnic… erau tot felul de cifre și foarte multe miliarde invocate, pentru costul zilnic al războiului . Timpul nu știu dacă este în favoarea nimănui. Nici în favoarea federației ruse, nici în favoarea Ucrainei și nici în favoarea occidentului. Sunt consecințe la nivel global”, a mai spus fostul ministru.
Totodată, el a mai adăugat că cel mai probabil, planurile lui Putin vizează blocarea accesului Ucrainei la Marea Neagră, iar pentru ca acest lucru să fie realizat e nevoie de un efort militar suplimentar, care din nou, costă.
În acest sens, administrația de la Moscova trebuie să fie solidară, în caz contrar, apar probleme.
Care este planul real al Rusiei?
„Rușii au proclamat astăzi că au luat astăzi tot Donțekul. Nu a dispărut, potrivit anumitor evaluări nici riscul și nici intenția, dacă lucrurile se vor desfășura ceva mai bine pentru trupele rusești de a încerca să taie total accesul Ucrainei la Marea Neagră. Azovul este rezolvat între ghilimele o parte bună a Mării Negre. A rămas partea din zona Odesa, iar asta înseamnă un efort militar suplimentar.
Dacă mecanismul instituțional, dacă administrația nu răspunde pentru a fi solidară și a delivra ceea ce efortul militar are nevoie, atunci în general dispar capete.
dacă mecanismul instituțiional, dacă administrația nu Răspunde pt a fi solidara și a delira ceea ce eforturi militar are nevoie, atunci în general dispar capete”, a mai adăugat acesta.