Statul bulgar a tăiat la jumătate banii pentru ajutorul medical de urgenţă, titrează marţi pe prima pagina cotidianul sofiot Sega. Fără să ofere nicio expliaţie, Ministerul Sănătăţii a plătit spitalelor doar 50% din banii care li se cuvin pentru ajutorul medical de urgenţă din luna iulie, informează ziarul.
În cadrul unui program de economii, Casa Naţională de Asigurare de Sănătate a redus deja banii pentru spitale cu 30-40%. Potrivit legislaţiei bulgare, Casa plăteşte spitalelor pentru tratarea persoanelor cu asigurări de sănătate, în timp ce Ministerul Sănătăţii are obligaţia să acopere cheltuielile pentru ajutorul de urgenţă care se acordă tuturor pacienţilor care au nevoie, indiferent dacă aceştia deţin o asigurare se sănătate.
Până acum ministerul a plătit lunar 90% din banii pentru ajutorul de urgenţă, iar restul de 10% la sfârşitul fiecărui trimestru. În aceste zile am primit însă abia jumătate din cei 90%, afirmă Mihail Zortev, directorul spitalului din oraşul Kiustendil (sud-vest). Zortev susţine că aşa ceva se întâmplă pentru prima dată, iar ministerul nu dezvăluie care sunt motivele pentru această decizie.
Salvarea din Sofia dispune de abia 25-26 echipe
Am primit doar 42% din subvenţiile pentru ajutorul de urgenţă pe luna iulie, a declarat şi Dimităr Dimitrov, directorul spitalului Sfânta Anna din Sofia.
Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au afirmat pentru Sega că subvenţiile se acordă regulat, dar că nu pot să spună mai mult deoarece sunt foarte ocupaţi cu elaborarea proiectului de buget pentru anul viitor.
Salvarea din capitala bulgară Sofia dispune de abia 25-26 echipe, în timp ce în conform normelor europene un asemenea oraş are nevoie de cel puţin 100 de echipe, scrie ziarul Klassa, citându-l pe Gheorghi Ghelev, director al serviciul de ambulanţă din Sofia. Ghelev spune că în acest moment situaţia este şi mai gravă deoarece o mare parte din specialiştii sunt plecaţi în concediu şi sunt de serviciu doar 13 echipe cu ambulanţe. Serviciul oferă 135 de posturi vacante, dar nu sunt candidaţi, deoarece medicii din sistemul ajutorul de urgenţă primesc salarii foarte mici, iar munca lor este dificilă şi stresantă.
Pentru Sofia sunt prea puţine 13 echipe de salvare, a declarat şi Ivelina Gheorghieva, şefa Departamentului pentru Ajutorul de urgenţă din Ministerul Sănătăţii, citată de ziarul Duma. Gheorghieva recunoaşte însă că medicii nu vor să se angajeze în sistemul medical de urgenţă deoarece presiunea acolo este extrem de mare. Nu există nimic mai groaznic decât în mâinile tale să moară oameni, spune Gheoghieva. În opinia ei, medicii de pe ambulanţe nu prea au posibilităţi de dezvoltare profesională şi din această cauză se orientează spre alte domenii.
Jurnalul Standart citează un articol publicat luni de agenţia Associated Press în care se afirmă că Bulgaria şi România au cele mai bolnave sisteme de sănătate din Uniunea Europeană. În România şi Bulgaria, speranţa medie de viaţă – 73 de ani – este cu 5 ani mai mică decât media din UE, iar lucrurile se înrăutăţesc, se afirmă în comentariul agenţiei de presă menţionate.
SURSA: Agerpres