În anul 2011, peste 9.000 de crescători de animale, care au primit subvenţii în perioada 2007-2010, au fost somaţi de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură să restituie sumele primite pentru că au datorii faţă de bugetul statului. În cea mai mare parte era vorba despre amenzi, de regulă, de circulaţie sau pentru diferite abateri de la ordinea publică. O parte din cei vizaţi au returnat subvenţiile primite. În plus, atât cei care au returnat subvenţiile, cât şi cei care urmau să le returneze, având încă datorii la buget, au fost scoşi de pe lista crescătorilor de animale care primesc subvenţii, prin sistemul de plăţi naţionale directe complementare(CNDP).
Dar, măsura luată de APIA în anul 2011, la indicaţiile Curţii de Conturi, nu a avut girul Comisiei Europene. Şi, în urma unor sesizări făcute la Comisia Europeană de cei vizaţi, România risca să intre în procedură de infringement, situaţie asupra căreia a atras atenţia, la începutul lunii iunie a.c, , chiar comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş. “Comisia Europeană aşteaptă, în continuare, un răspuns din partea autorităţilor române, în ce fel rezolvă problema aceasta, de a returna agricultorilor banii care le-au fost luaţi pe nedrept, iar, dacă în următoarea perioadă nu primim răspunsul, România riscă o procedură de infracţiune la nivel european, tocmai pentru că este o legislaţie încălcată”, avertiza Dacian Cioloş.
Aşadar, MADR va fi obligat să returneze toţi banii încasaţi de la cei care au returnat subvenţiile. Pe de altă parte, va trebui să achite şi subvenţiile aferente anilor 2011 şi 2012, pe care nu le-a mai acordat celor cu datorii la stat. În total, este vorba de circa 28 de milioane de lei.
În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a actului notmativ care urmează a fi aprobat de Guvern, prin ordin comun al ministrului Agriculturii şi al ministrului Finanţelor Publice, va fi stabilită procedura de restiuire a sumelor către crescătorii de animale îndreptăţiţi.