Inci, megapixel, zoom optic, centrino mobile technology, rezolutie, MP3… etc. Termenii la moda ai noilor tehnologii amplifica aerul de schimbare din societatea romaneasca, nostalgica dupa televizoarele rusesti, ceasurile Orex si aparatele foto chinezesti. Ne complicam viata cu termeni dificili, dar acceptam cu totii binecuvantarile noilor tehnologii. Iar, de data asta, biserica nu mai are nimic de spus.



“Dupa intersectie, 500 de metri, prima la dreapta, apoi a doua la stanga si ati ajuns la destinatie”. Vocea cu accent profund moldovenesc m-a ajutat sa ajung pe o strada ascunsa, undeva in centrul orasului. In mod normal, pana la aparitia GPS-ului auto, caci despre el este vorba, consumam nervi si tutun suficient de mult sa-mi strice ziua. Pesimistii, reticentii sau traditionalistii (printre care recunosc ca m-am numarat o buna bucata de vreme si eu) au inceput sa capoteze in fata binecuvantarilor noilor tehnologii.


Dimensiunile enorme ale beneficiilor aduse de inventiile ultimilor ani au pregatit societatea pentru momentul real al filmelor stiintifico-fantastice. O evolutie care, chiar daca mai lent, a atins si societatea romaneasca. Formele incipiente de manifestare au fost insa mai degraba adaptari rapide, realmente legate de snobism, si pline de manifestarea imbogatitilor anilor ‘90, care nu au ce face cu banii. Un lucru este totusi cert: internetul, noile tehnologii si, in general, robotizarea incep sa convinga romanul om de afaceri ca trendul pe care trebuie sa-l urmeze este cel al adaptarii la nou.
Mana de lucru ieftina a fost, din cate se pare, cel mai nociv dusman al dezvoltarii tehnologice din Romania. Vreme de mai multi ani, decizia privind investitii masive in retehnologizarea capacitatilor romanesti de productie adaptate la nivelul de varf al anilor ‘70, a fost amanata in favoarea utilizarii unei forte de munca platita la valori ridicole. Din moment ce aproape jumatate din valoarea exportului romanesc a fost strans legat de industria textila, Romania si-a dezvoltat si perpetuat imaginea unei tari aflate in competitie directa cu China sau Turcia.

Lipsa de viziune
a afectat industria IT

Trezirea la realitate a fost data tot de oamenii straini de afaceri care au adus retehnologizarea pe planuri mioritice. Premisele false ale romanilor care au preferat Mercedes 500 in loc de sectii de lucru robotizate au avut efecte in (ne)performantele ulterioare ale afacerilor. Efecte, pe care le resimtim cu totii astazi, an in care Romania a devenit importator net de tehnologie. Regretele ultimilor ani pot fi, in mod cert, transmise si in lipsa de reactie a fostei guvernari vizavi de potentialul IT-ului, dar mai ales in incapacitatea antreprenorilor romani de a-si construi planuri de afaceri fezabile. Mai mult decat atat, vrem nu vrem, suntem nevoiti sa numaram pe degetele de la o mana oamenii de afaceri care au reusit in acest domeniu.


Din biroul de la etajul patru al cladirii de pe soseaua Fabrica de Glucoza nr. 4, am urmarit, mai bine de trei ani, evolutia companiei Softwin. Firma patronata de sotii Talpes s-a dezvoltat in toata aceasta perioada pana la nivelul in care angajatii ocupau tot etajul trei si jumatate din etajul doi. Resursele nelimitate ale outsourcing-ului, amplificate de capacitatile excelente ale specialistilor romani platiti cu cel mult 400 de euro pe luna, au facut din Florin Talpes un fel de antreprenor local demn de Silicon Valley. Nu-i place sa conduca masina, asa ca-l vezi in dreapta Volvo-ului condus de Marioara Talpes. Amandoi au devenit suporteri fanatici ai echipei de fotbal Rapid Bucuresti.
Mediatizat puternic in ultimii ani, Dan Ostahie, patronul Altex, a depasit de mult conditia tanarului care multiplica in casa parintilor casete video pirat. Plecarea de la Piatra-Neamt la Bucuresti l-a transformat in cel mai important jucator de pe piata de retail a electronicelor. In scurt timp, Dan a devenit un reper pentru industria cu pricina. Dorinta romanului de a fi in pas cu moda l-a convins pe Ostahie sa mizeze pe un lant de magazine dedicat strict ultimelor gadgeturi. Multi vorbesc insa de problemele cu care se confrunta Dan Ostahie.


Comertul online si, in general, afacerile legate de internet au plasat Romania pe lista neagra. Ba chiar un negru ingrosat. Acum, toata lumea anunta ca mizeaza pe astfel de afaceri. Romanul inventiv ameninta insa ca-l va lasa fara toti banii de pe card pe americanul naiv care crede in binecuvantarile internetului. Inapoi la Bucuresti. Ploua. Gadget. Mp3.