Auzim despre cazuri de români infectați de coronavirus care spun că au păstrat distanțarea, s-au spălat pe mâini, au purtat mască. Au făcut tot ce spun medicii și ce tot ce repetă Iohannis în fiecare săptămână. Și cu toate astea, s-au infectat. Oare de ce?
Protecția Consumatorului a anunțat vineri că aproape 80.000 de măști sanitare au fost notificate ca fiind neconforme. Cei de la InfoCons trimit aproape săptămânal comunicate de presă despre măști neconforme. Nu cumva aceste măști neconforme sunt, de fapt, cauza pentru care numărul de cazuri noi rămâne în continuare ridicat în ciuda restricțiilor, închiderilor și carantinărilor?
Întrebat de un jurnalist ce înseamnă, mai precis, că sunt măști neconforme, un oficial al ANPC a răspuns: „Nu există certificări valide pentru aceste produse, nu oferă nici un nivel de protecție chiar dacă ele sunt inscripționate în acest sens.”
Altfel spus, este clar că dacă porți o mască neconformă, o porți degeaba, pentru că nu oferă nici un nivel de protecție.
Nu era jobul statului să se asigure că măștile pe care le cumpărăm sunt conforme?
Bun, dat fiind faptul că purtarea măștii este, în acest moment, cea mai importantă armă de combatere a epidemiei, întrebarea care se pune este CUM este posibil ca aceste măști neconforme să ajungă să fie cumpărate de către români și CINE autorizează punerea pe piață a acestor măști? Oare nu era jobul statului, (fie ANPC, fie Ministerul Sănătății, fie oricare altă instituție cu atribuții de autorizare și control) să se asigure că absolut toate măștile care ajung la populație să fie conforme?
Cine răspunde pentru faptul că ni se pune sănătatea în pericol pentru profit? Sigur, mi s-ar putea spune că piața măștilor este una liberă și concurențială, în care fiecare agent economic e liber să comercializeze ce vrea. Departe de a fi adeptul intervenției statului în economie, cred însă cu tărie că dacă există vreun domeniu în care statul ar fi trebui să intervină, atunci acesta este: piața măștilor sanitare. Simplul motiv că purtarea măștilor este absolut vitală, statul trebuie să controleze absolut tot ce ține de comercializarea măștilor. Trebuie să se asigure că pe piață ajung măști conforme, care oferă un nivel de protecție. Trebuie să se asigure că agenții economici, sub nicio formă, nu pot pune în vânzare măști care să nu fie conforme, iar dacă se întâmplă acest lucru, agenții economici respectivi trebuie să suporte sancțiuni drastice.
În aceste cazuri, măsurile de retragere a loturilor de măși neconforme sunt tardive. Pur și simplu, măștile neconforme nu trebuiau, sub nicio formă, să ajungă la vânzare.
Sigur, statul român intervine în economie când nu trebuie, iar când trebuie să intervină, stă și privește pasiv cum se vând măști neconforme, iar românii se îmbolnăvesc chiar dacă respectă regulile.