Banca Central Europeană ne-a dat o veste: că va tipări 1 trilion de euro.
Cu alte cuvinte, dacă vă tot plângeţi că nu aveţi bani, lasă că vă dăm noi, bancherii. Loviţi de aşa mărinimie, ar trebui să sărim în sus de bucurie, toţi europenii. Dar unii dintre noi, mai circumspecţi, se vor întreba dacă o asemenea sumă injectată pe piaţă (şi care va duce bilanţul BCE la 3 trilioane de euro) ne va face automat mai bogaţi.
Dacă privim piaţa ca pe o balanţă, cu produsele şi serviciile pe un talger şi banii pe celălalt, ne vom gândi că acest al doilea talger va atârna mai greu decât până acum. Ne ajută?
Să vedem raportul dintre cele două talgere şi intenţiile acestor bancheri faţă de acest raport. Conform declaraţiilor oficiale, tiparniţa ar urma să crească inflaţia, de la 0,3% (în zona euro, dar cu influenţe asupra întregului continent), până la 2%. Dar creşterea preţurilor nu pare o bucurie pentru noi, consumatorii de rând.
Staţi puţin, ne explică bancherii, că măsura bate mai departe: să descurajeze economisirea și să susțină astfel ieșirea zonei euro din recesiune (cu influenţe pozitive, desigur, asupra întregului continent).
A, ziceţi domnilor aşa. Vasăzică lumea, speriată de criză, post-criză şi de tot ce se întâmplă, ţine banii la ciorap şi nu mai stimulează producţia. Au apărut şi dobânzile real negative, de parcă bancherii vor să scape de bani, după ce au înţeles că negoţul cu monedă nu poate fi o afacere care să dureze la infinit.
Şi dacă ne vom umple buzunarele cu hârtii (bine, hârtiile nu vor intra direct în buzunarele noastre, dar asta e altă poveste), ne vom repezi să cumpărăm, ca să revigorăm viaţa economică? Această viaţă se întreţine cu activităţi profitabile, stimulate prin politici coerente, nu aruncând bancnotele ca pe confetti din tavanul magazinelor.
Liderii europeni par ocupaţi cu alte probleme: migrarea esticilor către vest, ameninţările Rusiei. Dar astea tot printr-o economie puternică şi armonioasă pot fi rezolvate.
Vrem să stopăm exodul românilor şi bulgarilor către Anglia? Locuri de muncă în România şi Bulgaria. Suntem o Uniune, să ne unim atunci ca să fie bine pentru toţi şi să eliminăm tensiunile.
Vrem să-i atragem pe toţi ucrainenii să vină cu inima deschisă în această Uniune? Pe lumea asta, cel mai atractiv argument a fost şi va fi întotdeauna banul, mai puternic în demersul lui decât propaganda, armele şi restricţiile de tot felul.
Ce motive ar avea cei cu resurse financiare să deschidă seifurile şi să investească, pe acest teritoriu frâmântat de spaime şi convulsii? La întrebarea asta ar trebui să mediteze şefii Europei înainte să pornească tiparniţa.