Timp de treizeci de ani, până la semnarea Tratatului de pace Egipt-Israel în 1979, statul evreu a fost înconjurat literalmente de dușmani. Chiar dacă, de-atunci, Israelul a stabilit relații cu Iordania și, și mai recent, cu Emiratele Arabe Unite și Bahrain, israelienii au rămas cu sabia amenințării deasupra capului. Iar cele mai multe amenințări vin, desigur, din Orientul Mijlociu, inclusiv din Siria vecină și din Iranul mai îndepărtat, scrie NationalInterest.org.
Pentru a face tuturor acestor amenințări, Forțele Aeriene Israeliene (IAF), sub comanda generalului general Amikam Norkin, mențin o stare de alertă aproape constantă. Anul trecut, atât pe frontul ofensiv, cât și pe cel defensiv, a fost cel mai activ an pentru IAF în vreme de pace. Iar anul acesta, pentru prima dată o femeie pilot din Forțele Aeriene a fost repartizată pe un avion F-35i Adir, versiunea israeliană a F-35 Joint Strike Fighter de la Lockheed Martin. De asemenea, a fost formată și o a doua escadrilă de avioane stealth de a cincea generație.
Zilele trecute. IAF a retras Escadrila 117 – cunoscută sub numele de „Primul Escadron Jet” – după 67 de ani. Escadrila care a zburat recent cu avioane de luptă F-16C, a luptat în toate războaiele Israelului încă din 1953. Ea a fost și prima din lume care a doborât un MiG-23, iar unitatea condusă de comandantul de atunci al escadrilei, Ze’ev Raz, a participat la atacul din 1981 asupra reactorului nuclear Osirak din Irak.
2020 a fost și anul în care IAF s-a confruntat cu provocări cum nu a avut niciodată: de la îmbătrânirea platformelor pentru aeronave, până la piloții care s-au îmbolnăvit de coronavirus. În ciuda acestor provocări, IAF a desfășurat mii de operațiuni împotriva țintelor aparținând Hamas, Hezbollah și Statului Islamic.
Omul care conduce cu mână forte și cu multă abilitate IAF este comandantul Norkin, nominalizat printre primii cincizeci de evrei influenți, în 2020, de către Jerusalem Post și care vrea mereu să se asigure că IAF e gata de orice misiune.
IAF și Luftwaffe (Forța Aeriană Germană) au efectuat chiar un zbor comun în memoria victimelor Holocaustului și a israelienilor uciși de teroriști la Jocurile Olimpice de la München din 1972.
„Ridic capul și privesc spre viitor”, a spus Norkin într-o conferință de presă. „Acest viitor cuprinde Germania, care a devenit un partener strategic, iar forțele aeriene germane au un adevărat partener în forțelor aeriene israeliene”.
Pentru eforturile sale de menținere a păcii în Orientul Mijlociu, Norkin a primit în 2019 Legiunea de Merit a Statelor Unite.