NATO, prinsă între angajamentele sale din ce în ce mai complicate şi efectele crizei economice, nu va fi în măsură să îşi asigure bugetul anul viitor, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Alianţei Nord-Atlantice, James Appathurai, citat de AFP.
Reuniţi la Bratislava până vineri, miniştrii Apărării urmau să discute joi seară, în timpul unui dineu, despre acest deficit de „mai multe sute de milioane de euro”, care ameninţă bugetul din 2010 al alianţei şi riscă să se perpetueze în anii următori.
Bugetul anual al NATO este de aproximativ două miliarde de euro, împărţiţi în 640 de milioane pentru infrastructuri, 300 de milioane pentru administraţie şi un miliard pentru operaţiuni.
Potrivit unui diplomat NATO, bugetul va avea un deficit de aproximativ 545 de milioane de euro din cauza operaţiunilor în curs, precum cele din Afganistan, şi a programelor prevăzute de NATO.
„Prioritatea trebuie să rămână la operaţiuni, deci va fi nevoie de sacrificii, de renunţare la unele programe sau cel puţin de amânare a lor”, a apreciat un alt diplomat.
Appathurai a declarat că „secretarul general (Anders Fogh Rasmussen) urma să ceară aliaţilor să-şi aleagă priorităţile, să pună resurse în comun şi să-şi raţionalizeze cheltuielile”.
Mai puţine efective militare
În ceea ce priveşte structurile sale de comandament, NATO a început să-şi micşoreze cheltuielile, reducând la 13.000 efectivele sale militare, potrivit unui plan care va fi pus în aplicare începând din martie 2010.
Efectivul teoretic era de 17.000, dar doar 15.000 dintre aceste posturi erau ocupate.
Dar acest efort de economie a fost complicat de intrarea Albaniei şi Croaţiei în NATO în primăvara anului 2008 şi întoarcerea Franţei în structura sa militară integrată.
Un număr de 2.000 de civili lucrează de asemenea în Alianţa Nord-Atlantică.
SURSA: Mediafax