Daca Rusia a fost deranjata de cineva din exterior, a avut intotdeauna metode proprii prin care a incercat sa isi rezolve problemele. Partenerilor comerciali din vest le-a marit pretul gazului. Colega de CSI, Georgia, a fost facuta knock-out printr-o interventie militara in favoarea a doua regiuni separatiste. Impotriva piratilor din Somalia, au fost trimise cateva nave de razboi. Insa cu bursa nu te poti juca. Mai ales daca este o piata libera, iar preturile nu sunt dictate „de sus”, bursa are regulile ei, mai presus decat preferintele conducatorilor.

Bursele rusesti s-au aflat o scurta perioada de timp intr-o zona mai sigura, departe de lumea dezlantuita de pe Wall Street, din Frankfurt sau din Tokio. Apoi a venit tavalugul. Indicii s-au prabusit si tranzactionarile au fost oprite. In 16 septembrie, MICEX a cazut cu 17,45%, iar RTS cu 11,47%. Apoi, piata parea ca si-a revenit, chiar crestea usor in timp ce altii scadeau. DAr cum totul se plateste, stationarile s-au cumulat, iar „factura” a venit vineri, pe 3 octombrie, cand RTS a deschis in scadere cu 5%, astfel incat tranzactionarile s-au blocat la ora locala 14:30, apoi s-a deschis putin dar scaderea a continuat si indicele s-a dus pana la -5,45%, iar bursa a mai fost inca o data oprita la ora locala 16.

Astazi, RTS a scazut sub valoarea psihologica de 1.000 de puncte. Mai exact, la ora locala 12:45, se scazuse cu 11,69%, atingand 945,80 puncte. Si cumparatorii din perioada de scadere tot intarziau sa apara. Principalele titluri care au dus la accentuarea scadeii au fost din domeniul bancar (din cauza problemelor cu lichiditatile) si din cel petrol, gaz si metale. Cele din urma semnificand materii prime. In situatia scumpirii transportului, corelata cu ideea eficientizarii consumului de energie de catre tarile dezvoltate, industria rusa de profil a inceput sa dea inapoi sau sa produca pe stoc. La inchidere, indicele MICEX a pierdut 18,6%, atingand 752 de puncte, iar RTS s-a prabusit cu un ilustru 19,1% pana la 866,39 puncte. Pentru piata rusa este vorba despre recorduri negre, fiind cele mai mari pierderi de la crahul din 1998 pana in prezent. Daca in timpul zilei, investitorii pe piata rusa erau panicati de scaderea sub pragul de 1.000, aterizarea indicelui sub 900 i-a lasat cu gura cascata.

Dintre numele sonore care au plonjat cu gratie enumeram Gazprom (-14,24%), LukOil (-19,48%), Rosneft (-22,22%), Sberbank (-14,42%). Cireasa de pe tort a fost reprezentata de titlurile Norilsk Nichel cu un suprinzator minus de 30,2%. Analistii rusi deja isi pun semne de intrebare asupra legaturilor dintre bursa si economia reala. Poate ca nu o fi dracul asa de negru, si este vorba doar de urmarile scaderilor pe plan international, incercau sa se linisteasca intre ei brokerii rusi la inchiderea sedintei.

Economia rusa insa incepe sa se afunde usor-usor. Inflatia in septembrie a urcat la 0,8%, o valoare dubla prin comparatie cu prognozele. Astfel, in perioada ianuarie-septembrie, inflatia a ajuns la 10,6%, ceea ce face ca tinta pe 2008 de 11,8% sa fie serios pusa sub semnul intrebarii.

Este interesant sa vedem cum vor reactiona guvernantii de la Kremlin in fata acestor cifre. In orice caz, solutiile traditionale de intimidare, crestere a pretului la gaze si invazia militara nu merg pe bursa.