Există companii în care, în ultimul an, salariile nu numai că nu au fost tăiate, ci chiar au crescut, pe alocuri semnificativ. Cei mai fericiți angajați au fost, în 2010, cei din telecomunicații și brokeraj.
Companiile din IT au ocupat, dintotdeauna, locuri fruntașe în clasamentele celor mai buni angajatori. Ar fi fost, totuși, de așteptat ca o criză financiară de proporțiile celei pe care o lăsăm treptat în spate să le fi știrbit din prestigiu.
N-a fost însă cazul, iar companii precum Oracle sau HP au ținut și anul acesta să opereze creșteri salariale chiar mai mari decât ajustarea la rata inflației.
În alte state europene, majorările salariale nu au reprezentat excepții, cum este cazul României, cele mai multe companii optând pentru creșterea veniturilor angajaților (cu valori cuprinse între 2%, în Marea Britanie și 10% în Ungaria).
La noi, însă, spre deosebire de aproape toate țările membre UE, salariul mediu net a scăzut (chiar dacă nu semnificativ, cu 35 de lei, reprezentând 2,54%). Alte state europene în care veniturile populației au scăzut suplimentar în 2010 au fost Grecia, Estonia și Irlanda (cu 1%), Lituania (cu 4%) și Letonia (cu cifra-record de 10%).
În România, cele mai mari scăderi au fost înregistrate, așa cum era de așteptat, în sectorul public: cu 400 de lei în administraţie publică, apărare, asigurări sociale și educație și cu circa 300 de lei în sănătate. Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), scăderi au fost operate însă și în domenii din afara sectorului public, denumite complicat în analele codurilor CAEN drept „Activităţi de spectacole, culturale şi recreative“ sau „Fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului“ – fiecare cu câte aproape 200 de lei.
TVA-ul, unul din motivele majorărilor
PricewaterhouseCoopers (PwC), compania de audit care publică anual, între altele, studiul de salarizare PayWell, anticipează „presiuni de creștere salarială în viitorul apropiat, ținând cont de recenta majorare a TVA de la 19% la 24%, îndeosebi în sectoarele care au o consistentă prezență sindicală“. Cu toate acestea, PwC nu se așteaptă la creșteri salariale cu mult mai mari în 2011 decât anul acesta, ținând cont de actualul context economic și de echilibrul dintre cerere și ofertă pe piața muncii.“
În momentul de față, potrivit informațiilor furnizate de Casa Națională de Pensii și Asigurări Sociale (CNPAS), 43% din angajații români primesc
salarii brute de sub 1.000 de lei, o treime se mulțumesc cu venituri lunare cuprinse între 1.000 și 2.000 de lei, 17%, între 2.000 și 4.000 de lei, iar șapte români din o sută au salarii brute de peste 4.000 de lei.
Câştigurile salariale medii lunare nete în perioada 2009 – 2010 s-au caracterizat, în principal, prin scăderi de la o lună la alta.
Vergil Voineagu, președinte, INS
Sunt luate ca reper lunile octombrie din 2009 și 2010, luni în care euro a avut aceeași valoare (circa 4,24 lei)