Societatea comerciala Sarmismob Deva este una dintre putinele societati de profil infiintate dupa 1989, prin Hotararea de Guvern nr. 1254/4.12.1990, si care, lipsita de mijloacele circulante necesare, a fost lasata sa se descurce cu forte proprii, ceea ce a dus la o continua crestere a datoriilor. Obiectul de activitate initial al societatii era reprezentat de producerea si comercializarea unor produse din lemn, in speta piese de mobilier. Aparitia acestui agent comercial specializat in produse de mobilier era justificata, avandu-se in vedere faptul ca materia prima, lemnul, se gaseste din abundenta in judetul Hunedoara, unde suprafetele impadurite au o pondere insemnata.
In anul 1997, prin mandatul special obtinut de FPS Hunedoara din partea Consiliului de Administratie al FPS Bucuresti, SC Sarmismob Deva se divizeaza in patru societati comerciale. In urma divizarii patrimoniale, celelalte trei filiale dobandesc personalitate juridica si autonomie administrativa, devenind societati comerciale independente; este vorba de Mobimet Hateg, Mobipet Petrosani si Crismob Brad, actionarul principal fiind, in continuare, FPS. In prezent, cele trei societati sunt privatizate. In primavara acestui an, FPS scoate la vanzare, prin licitatie, societatea Sarmismob Deva, situata in municipiul resedinta de judet. La acea data, FPS detinea 85,64% din actiuni, respectiv un numar de 142.527 actiuni. Ceilalti actionari erau SIF Banat-Crisana, cu 10,82% din actiuni, si persoane fizice (cuponari), cu 3,51%. Valoarea capitalului social era de 3.563.175.000 lei.
Expansiunea
unui imperiu funerar
Noul actionar principal al societatii Sarmismob a devenit, in urma licitatiei cu strigare organizate de FPS, societatea italiana Holding Ferrari Timber International BV, cu sediul in orasul olandez Rotterdam. Desi mai multi investitori autohtoni ar fi fost dispusi sa preia societatea, aceasta ramane neatractiva, din cauza datoriilor mari acumulate in ultimii ani. Conducerea FPS Hunedoara considera vanzarea societatii ca un mare succes. Noul proprietar a preluat societatea cu totalul datoriilor, pastrand, deocamdata, pe toti cei 150 de angajati.
Directorul general, Tiberiu Birtoc, a fost pastrat in functie de catre noul actionar, Holding Ferrari Timber International BV. De la domnia sa am aflat ca noul proprietar este un holding format din societatile italiene producatoare de sicrie Lorandi Spa (Brescia), SCACF Spa Perugia si Ferrari SRL, cu sediul la Rotterdam. Obiectul de activitate al acestor trei societati este reprezentat de producerea de mobilier de veci.
Conform unei clauze a contractului de vanzare-cumparare, societatea cumparatoare nu poate schimba obiectul de activitate al societatii Sarmismob pe o perioada de cel putin trei ani. Directorul general considera ca nu este vorba de o schimbare a obiectului de activitate al societatii, in ambele cazuri fiind vorba de obtinerea unor produse din lemn.
Un lucru relevant ar mai fi achizitionarea societatii cu o datorie de circa 17 miliarde lei, din care sapte miliarde constituie numai penalitati de intarziere. Directorul Tiberiu Birtoc confirma ca au fost deja platite, in contul datoriei, doua miliarde, prin vanzarea magazinului de prezentare din Deva, alte patru miliarde urmand a fi achitate pana la 31 august, in timp ce pentru restul de patru miliarde a obtinut, din partea bancii, un termen de reesalonare de 18 luni.
In ceea ce priveste penalitatile, din cele sapte miliarde au fost achitate 6,3, ramanand de achitat 700 milioane lei.
La capitolul personal, aflam ca au fost mentinuti toti cei 150 de angajati, existand posibilitatea unei reduceri de personal pana la functionarea la capacitatea reala de productie a societatii. Dupa schimbarea structurii organizatorice si lansarea productiei de sicrie, numarul personalului va creste pana la circa 250 de angajati.
Deocamdata s-au mentinut vechile grile de salarizare, salariul net obtinut de un muncitor fiind in jur de 1.000.000 lei, existand deja acordul de principiu al patronului pentru ajustarea salariilor in functie de inflatie; o marire substantiala va fi acordata doar la inceperea productiei de sicrie. „Oamenii sunt putin confuzi, deoarece calitatea lucrarilor cerute de noul actionar, precum si modul de ocupare a timpului de lucru sunt putin diferite de ceea ce se obisnuia pana acum. Exista, de asemenea, pretentii sporite din partea actionarului, care cere, in primul rand, calitate”, ne-a declarat directorul general.
Oportunitatea de afaceri schimba traditia
In Deva circula o opinie conform careia transformarea celei mai mari fabrici de mobila din municipiu in producatoare de sicrie ar fi discutabila. Insa in opinia oamenilor de afaceri, reusita nu tine seama de traditie, ci de oportunitati.
Directorul general al Sarmismob sustine ca reorientarea productiei spre confectionarea sicrielor ar da posibilitatea altor societati locale, mai mici, de a se impune in productia de mobila. In ceea ce priveste intrarea in flux a Sarmismob, aceasta presupune depasirea catorva etape: montarea utilajelor pana la sfarsitul lunii octombrie si initierea personalului, care se va derula in luna noiembrie.
De la 1 decembrie, unitatea va produce primele sicrie. Noile utilaje vor constitui trei linii de productie, care vor produce un numar de 500 de sicrie pe zi, urmand ca in anul 2000 sa fie produse 110.000 sicrie. Pretul minim al unui sicriu va fi de 100 DM, ceea ce va insemna, la productia anului 2000, o valoare realizata de 11 milioane DM, echivalentul a 88 miliarde lei anual, iar amortizarea investitiei va fi facuta in cel mult un an si jumatate.
Europa de Vest este
principala piata de export
In ceea ce priveste piata de desfacere, directorul general declara ca exista deja perfectate contractele cu beneficiarii externi, respectiv din Europa de Vest. Societatea deveana va produce opt modele de sicrie, de la cel mai ieftin, care va costa 100 DM, pana la sicriele de lux, care vor costa pana la 500 DM bucata. Astfel, vor fi valorificate doua modele in Germania, Austria si Elvetia, trei modele in Franta, Belgia si Olanda, iar pentru Italia vor fi confectionate trei sortimente de sicrie. Cum este practic si firesc, la Deva se va incepe cu confectionarea celui mai ieftin model, cel in valoare de 100 DM. Pe viitor, se are in vedere producerea de sicrie si pentru piata interna.
Materia prima va fi asigurata in proportie de 80-85% din surse autohtone, urmand ca 15-20% din materialul necesar sa fie importat, acest procent fiind constituit, in mare parte, din lemn exotic, adus din Africa.