Dupa privatizarea Sidex, Comisia Europeana dadea OK-ul pentru 50% din RICOP. Reamintim ca acest program a fost pe muchie de cutit nu o data: mai intai a ramas fara coordonator, din pricina plecarii lui Basescu la primarie. Mutat la Finante, programul avea sa depinda de Autoritatea pentru Privatizarea si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS). Restructurarea industriala si conversia profesionala (RICOP) se bazeaza pe o schema logica: cele 69 de societati de stat incluse in program opresc activitatile neproductive. Rezulta someri care urmeaza sa fie protejati prin cofinantat Phare (100 de milioane de euro) si de la bugetul roman. Daca vor fi mai putini disponibilizati decat cei 49.000 anuntati, e normal ca si finantarea sa se diminueze. Initial, bugetul combinat (Phare-surse romanesti) arata astfel: 70 milioane euro pentru plati compensatorii, 28,5 milioane euro – granturi pentru „Masuri active de ocupare profesionala” si „Masuri de atenuare a impactului social” – 28,5 milioane euro. In plus, programul aloca pana la 30 de milioane de euro firmelor mici si mijlocii care creeaza locuri de munca. Toate acestea depindeau insa de privatizare. Procedurile nu sunt simple. „Delegatia Comisiei Europene urmareste foarte atent corecta evaluare a cererilor de finantare, pentru a se asigura ca nu se produc nici un fel de interventii, presiuni sau alte influente. Aceasta verificare implica munca a cel putin cinci persoane din delegatie, inclusiv a sefului delegatiei. Din pacate, acest lucru cere timp si, de aceea, rezultatele vor veni abia peste trei luni”, precizeaza Radu Gavrila, coordonator RICOP in institutia europeana citata.

Primul hop a fost trecut

Vanzarea Sidex a insemnat 88% din conditiile Ricop. Pe langa mamutul galatean, statul urma sa restructureze 13 intreprinderi si sa scape de 54. Pana la 31 martie, trebuia nu neaparat sa le vanda, dar macar sa isi dea interesul, sa publice anuntul de privatizare si sa pregateasca documentele. „Trebuie sa trecem peste anumite interese locale, de natura sa pericliteze reusita acestui proces”, declara Ovidiu Musetescu, seful APAPS.
Cateva nume „grele” tot au ramas pe lista: Siderurgica Hunedoara (3.358 someri), Roman Brasov (1.200 de persoane). La IUG Dolj, doua tentative au esuat, iar anuntul de privatizare a fost relansat la 5 martie. Pentru Electroputere Craiova, reprezentantii General Motors si Karsdorfer se intereseaza de societate. ARO Campulung si Combinatul de oteluri speciale Targoviste au fost si ele scoase in fata la capitolul incercari. Din punctul de vedere al indeplinirii conditiilor, programul nu mai este in pericol. 50% din fonduri au fost deblocate. E adevarat, restul de 50 milioane euro se va acorda in functie de rezultatele de pana la 31 martie. Poate nu va fi chiar suta la suta, dar procentul va fi important, sustin surse autorizate din Ministerul Finantelor Publice. Expertii europeni nu vor pune rigla peste rezultate, este si o problema de perceptie, aflam din interiorul Delegatiei Comisiei Europene.
E sigur, banii ii primim. Mai departe, istoria o scriem singuri. „Sunt patru-cinci proiecte selectate pentru componentele de masuri active si impact social. Nu au fost depuse foarte multe, dar nici foarte bune”, ni se raspunde, invariabil, de la secretariatele RICOP. Explicatii se gasesc mai multe: „nu au fost bugetele concepute corect, unele activitati nu au fost convingatoare, oamenii nu sunt familiarizati cu acest tip de programe sau nu au inteles foarte bine despre ce este vorba”, aflam de la Galati. La secretariatul din Teleorman, sase proiecte au trecut, pe toata zona: Teleorman, Arges, Dambovita. Si tot asa. In cele 17 judete cuprinse in program au fost depuse peste 170 de proiecte pentru cele doua componente si daca au fost aprobate 50.
In schimb, la IMM-uri a fost bataie mare. Intr-o prima faza, au fost depuse 1.184 de solicitari, acum un an si jumatate. Evaluarea nu a inceput. Din cauza intarzierilor, proiectele au trebuit actualizate si numai 765 de intreprinzatori au revenit cu propuneri. Administratorul de fond – un consortiu format din BCR, firma de consultanta Finlonbarda (Italia) si DFC (Spania) – lucreaza inca la procedurile de evaluare, pentru a obtine OK-ul Delegatiei Europene. Cand vor fi gata, se vor da si rezultatele, in circa doua luni se pare. O noua licitatie e previzibila in vara, pentru fondurile care vor ramane.     

Pariul de 100.000.000 euro

· primul hop, primavara anului 2000: programul RICOP ramane fara coordonator, prin plecarea lui Traian Basescu la primarie.
· septembrie-octombrie 2000: in ajun de alegeri, premierul schimba centrul de coordonare de la Transporturi la Finante. Dar nu se intampla nimic, in afara de mutarea birourilor dintr-un minister in altul.
· 31 martie 2001: termenul pana la care trebuia respectat planul de restructurare si privatizare. Rezultatele: zero. Fara aceasta conditie, adio bani.
· aprilie 2001: dupa negocieri la sange, Comisia Europeana accepta prelungirea termenului cu inca un an.
· 31 martie 2002: vanzarea Sidex scapa turma privatizarilor RICOP. 50 de milioane de euro au fost deja alocate. Comisia va decide cat va mai da din celelalte 50, in functie de celelalte 68 de intreprinderi cuprinse in program.
Stadiul granturilor
· Componentele de masuri active si impact social: proiectele au fost aprobate, se semneaza contractele.
· Finantarea IMM – stand-by: inca se lucreaza la criteriile de evaluare.