Cu trei saptamani in urma, inainte de privatizarea Sidex, am contactat Delegatia Comisiei Europene, incercand sa aflam ce se mai intampla cu Ricop, programul de 100 de milioane de euro. Era prea devreme. La acel moment, Comisia Europeana nu se putea pronunta, cata vreme nu se stia ce va fi cu Sidex. Privatizarea combinatului rezolva in mare parte conditiile impuse pentru Ricop – restructurare industriala si reconversie profesionala. Programul de 100 de milioane de euro al UE a fost conceput special pentru a atenua efectele sociale ale reformei. in schimbul privatizarii si restructurarii, UE urma sa aloce fonduri nerambursabile, in sume de la 10 mii la 300 de mii de euro pentru proiecte care sa absoarba forta de munca rezultata. Peste 20 mii de persoane urmau sa isi gaseasca astfel loc de munca, in 17 dintre judetele cele mai afectate de procesul de restructurare industriala.
O data schemele de finantare lansate, s-au inregistrat solicitari de finantare. Aproximativ 1.200 de proiecte au fost depuse numai pentru componenta de finantare a IMM, cu un buget de 30 de milioane de euro.
La aproape un an, banii nu s-au primit, iar proiectele au iesit din termene. Planurile de afaceri au fost concepute pentru anul in curs, iar perioada a fost cu mult depasita. „Pentru a corecta aceasta situatie, secretariatele Comitetelor Locale vor incepe imediat sa trimita scrisori standardizate catre toti aplicantii care au depus proiecte, rugandu-i sa confirme existenta firmei si interesul pentru proiect, precum si sa reactualizeze planul de afaceri propus. Am considerat ca aceasta solutie este mult mai buna decat optiunea de a anula proectele depuse si relansa oferta. Oricum, este prevazuta o a doua runda de licitatie de proiecte in anul viitor”, precizeaza Simon Mordue, coordonatorul Asistentei de Pre-aderare din cadrul Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti.
Daca da chix cu Sidex, Guvernul restituie banii
Blocat intial din lipsa de coordonator, Ricop a intrat ulterior in vrie prin nerespectarea planului de privatizare asumat prin memorandum, conditie sine qua non pentru alocarea banilor. La sfarsitul anului trecut, Ricop devenise un pariu cu soarta incerta.
Abia in 2001, pe baza unui nou plan de privatizare propus de noul Executiv, Comisia Europeana a acceptat sa acorde un ragaz de inca un an. „Cele doua parti au convenit asupra utilizarii unei parti semnificative din programul Ricop, in cursul acestei veri. Pana la sfarsitul anului, urmeaza sa fie realizate evaluarile de proiecte pentru toate componentele Ricop”, conform biroului de presa al Ministerului Integarii Europene.
in ajunul privatizarii Sidex, europenii mai dau un semnal pozitiv: jumatate dintre fondurile Ricop vor fi deblocate. „Comisia a acceptat sa elibereze 50% dintre fonduri, inainte de a se finaliza procesul de restructurare, dar numai de indata ce se va inregistra un progres semnificativ in acest sens. Data fiind importanta Sidex, initierea contractului de privatizare apare, in opinia Comisiei, ca dovada a acestui progres semnificativ. Astfel, jumatate dintre fondurile Ricop, pentru masuri active, vor fi eliberate”, adauga Simon Mordue. Comisia a acceptat eliberarea partiala a banilor, „in baza contractului de vanzare-cumparare pentru Sidex si a angajamentului Guvernului de a inapoia fondurile, in cazul in care privatizarea ar esua, in cele din urma”, aflam de la Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului. Cu alte cuvinte, daca se intampla ceva cu privatizarea Sidex, Guvernul va fi in situatia de a inapoia banii Ricop. Un motiv in plus ca Executivul sa aprobe pe barba lui contractul pentru Sidex, fara sa mai astepte cu emotii votul Parlamentului.
Sidex deblocheaza 50 de milioane de euro
9 august 2001, 12:00
Ultima modificare în 9 august 2001, 15:00
Cu trei saptamani in urma, inainte de privatizarea Sidex, am contactat Delegatia Comisiei Europene, incercand sa aflam ce se mai intampla cu Ricop, programul de 100 de milioane de euro. Era prea devreme. La acel moment, Comisia Europeana nu se putea pronunta, cata vreme nu se stia ce va fi cu Sidex. Privatizarea combinatului rezolva in mare parte conditiile impuse pentru Ricop - restructurare industriala si reconversie profesionala. Programul de 100 de milioane de euro al UE a fost conceput spec
Etichete: arhiva,
ricop
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook