Potrivit informațiilor declasificate, SRI a semnalat că au fost identificate date care indică desfășurarea unei campanii agresive de promovare în sprijinul lui Călin Georgescu, candidat la alegerile prezidențiale. Această campanie ar fi utilizat mijloace care ocolesc legislația electorală națională și au exploatat algoritmii platformelor de social media pentru creșterea rapidă a popularității acestuia. SRI consideră că astfel de tactici pot influența semnificativ rezultatele electorale și subminează procesele democratice.

SIE a avertizat că România continuă să fie expusă unui val de acțiuni hibride

Serviciul de Informații Externe (SIE) a avertizat că România continuă să fie expusă unui val de acțiuni hibride din partea Rusiei, incluzând atacuri cibernetice, scurgeri de informații și acte de sabotaj. În raportul prezentat, SIE a atras atenția asupra faptului că situația politică din România a fost abordată în emisiuni politice din Rusia, unde jurnaliștii ruși au promovat ideea că partidele pro-ruse ar putea obține un sprijin semnificativ la alegerile parlamentare, depășind pragul de 30%.

„Apreciem că România este o ţintă pentru acţiuni hibride ruse, inclusiv atacuti cibernetice şi scurgeri de informaţii şi sabotaje. Reţine atenţia că în cursul acestui an situaţia politică din România a fost abordată şi în cadrul talk-showurilor politice din Rusia – jurnaliştii ruşi lansează ideea că forţele pro-ruse din România ar putea obţine peste 30% la alegerile parlamentare”, spune SIE în raportul prezentat CSAT.

SRI
SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

CSAT consideră că operațiunile hibride au ca scop destabilizarea situației interne

Analiza SIE a subliniat două dimensiuni ale propagandei rusești care vizează România în 2024:

  1. Abordarea indirectă: Contextualizarea apartenenței României la NATO și UE, în special prin prisma sprijinului oferit Ucrainei și Republicii Moldova.
  2. Abordarea directă: Operațiuni informaționale care subliniază presupuse amenințări venite dinspre România la adresa securității Rusiei. Acestea au fost intensificate de evoluții precum expansiunea NATO pe flancul estic, încălcări ale spațiului aerian românesc de drone rusești și campanii de dezinformare.

În lumina acestor concluzii, CSAT consideră că operațiunile hibride și campaniile informaționale desfășurate de Rusia au ca scop destabilizarea situației interne și slăbirea poziției României pe plan internațional. Acțiunile evidențiate de SRI și SIE arată o creștere a complexității amenințărilor, care combină tehnologiile digitale cu instrumentele tradiționale de influență.

Documentul poate fi consultat aici.