Siegfried Mureșan cere Bruxelles-ului fonduri pentru inundațiile din România

Siegfried Mureșan, europarlamentar PNL, a cerut fonduri pentru România după inundațiile catastrofale din ultimele zile. El a anunțat că Uniunea Europeană, prin intermediul Fondului de Solidaritate și al Mecanismului de Protecție Civilă, va oferi sprijin României.

El a făcut o postare în care menționează că a solicitat o flexibilitate mai mare în bugetul european pentru a permite românilor să acceseze fonduri care să îi ajute în fața dezastrelor provocate de inundații.

inundații
SURSA FOTO: PNL

România se confruntă cu o nevoie urgentă de ajutor. Inundațiile recente au afectat grav comunități, distrugând case, drumuri și eforturile întregii vieți ale oamenilor. Mureșan, care este negociator-șef al Bugetului Multianual al UE, va cere ca bugetul european să fie ajustat pentru a asigura un flux mai rapid și mai consistent de fonduri către cei afectați.

„Oamenii trebuie ajutați. Pagubele produse trebuie compensate. Uniunea Europeană, prin Fondul de solidaritate și prin Mecanismul de protecție civilă, va veni în sprijinul oamenilor din țara noastră și din celelalte state membre afectate, așa cum s-a întâmplat și în trecut”, Siegfried Muresan, europarlamentar PNL.

Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene (FSUE) oferă asistență financiară statelor membre ale UE și țărilor candidate după dezastre naturale majore. Înființat în 2002, FSUE a devenit unul dintre principalele instrumente ale Uniunii Europene pentru ajutorul în urma calamităților și un simbol al solidarității între statele membre.

Mircea Fechet: Modul de pregătire pentru dezastre trebuie regândit

În altă ordine de idei, ministrul Mediului, Mircea Fechet a declarat că autoritățile trebuie să regândească modul de pregătire pentru dezastre. Fechet a dat declarația în timp ce evalua pagubele inundațiilor din comuna Corbu, din județul Galați.

Comisiile de evaluare ale primăriilor merg din casă în casă şi verifică exact care este paguba fiecărei gospodării, însă va trebui să regândim întreg modul în care ne pregătim pentru astfel de dezastre, a declarat, luni, pentru Agerpres, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet.

Fechet a declarat că se află în comuna Corbu, din județul Galați, urmând să se deplaseze în comuna Corod. El a menționat că, din fericire, nu mai plouă, ceea ce permite retragerea apelor. Departamentul pentru Situații de Urgență, împreună cu colegii de la Apele Române, autoritățile locale, voluntarii și persoanele afectate, au început să scoată apa și mâlul din case și curți. Scopul este să se asigure că toată lumea are un loc unde să doarmă, că oamenii dispun de alimente și apă potabilă și că toate daunele fiecărei gospodării sunt evaluate cu precizie. Deocamdată, nu există informații preliminare, iar comisiile de evaluare ale primăriilor merg din casă în casă pentru a verifica pagubele.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că situația critică a fost depășită, iar meteorologii au anulat toate avertizările de ploi pentru regiunile afectate de inundații. El a explicat că, deși în județele Galați și Vaslui s-au înregistrat precipitații semnificative pe timpul nopții, începând de la ora 10:00 dimineața, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a ridicat toate codurile de avertizare, inclusiv în Galați, cea mai afectată zonă, unde nu mai există nici măcar Cod galben.