Uniunea Europeană monitorizează noile măsuri anunțate de Donald Trump

Uniunea Europeană monitorizează cu atenție noile măsuri pe care Donald Trump le amenință și este pregătită să reacționeze în cazul în care președintele ales Donald Trump va impune taxe vamale suplimentare asupra produselor europene, a declarat vineri europarlamentarul Siegfried Mureșan, într-o conferință de presă dedicată viitorului cadru financiar multianual (MFF) al Uniunii Europene 2028-2034.

Mureșan, raportor al Parlamentului European pentru acest dosar legislativ, a subliniat importanța unei reacții rapide din partea Uniunii.

„Dacă Statele Unite vor introduce taxe vamale, Uniunea Europeană va acționa în mod corespunzător, proporțional cu taxele vamale introduse de Statele Unite. Cred că administrația americană cunoaște acest lucru, cunoaște exact și modul în care Uniunea Europeană ar putea reacționa. Cunoaște costurile pentru economia americană și de aceea nu au fost introduse taxe vamale pentru Uniunea Europeană până acum”, a declarat Siegfried Mureșan.

Siegfried Mureșan a subliniat că o astfel de abordare ar putea avea efecte negative și asupra economiei SUA.

„O izolare a Statelor Unite prin introducerea de taxe vamale și bariere comerciale ar duce la creșterea prețurilor pentru consumatorii americani, la creșterea inflației și la o izolare economică. De asemenea, ar genera o separare a blocurilor economice, ceea ce nu ar fi favorabil nici pentru SUA, nici pentru Europa”, a precizat Mureșan.

UE își consolidează investițiile în domeniul apărării

În contextul incertitudinilor privind angajamentele SUA față de NATO, Uniunea Europeană se pregătește să își consolideze investițiile în domeniul apărării.

„În momentul de față, evaluarea este că avem nevoie de 500 de miliarde de euro investiții în domeniul apărării. Toate statele europene sunt dispuse să crească cheltuielile pentru securitate și apărare, atât la nivel național, cât și la nivelul bugetului Uniunii Europene. S-ar putea să avem chiar înainte de intrarea în vigoare a noului exercițiu bugetar un fond special destinat apărării”, a completat el.

În plus, UE ia în considerare noi mecanisme de achiziție comună a echipamentelor militare pentru a optimiza costurile și pentru a asigura interoperabilitatea între statele membre.

„Cheltuind la nivel european, banii pentru apărare vor fi folosiți mai eficient. În plus, este nevoie de o sporire a cheltuielilor de apărare la nivel național, lucru care deja se întâmplă în toate statele membre NATO din Europa”, a precizat Mureșan.

Uniunea Europeană continuă să sprijine Ucraina și pregătește terenul pentru o posibilă aderare.

„Orice victorie a Federației Ruse în Ucraina ar fi o problemă nu doar pentru Europa, ci și pentru Statele Unite. Ceea ce se întâmplă în Ucraina este o luptă de apărare a lumii libere. Lupta pe care ucrainenii o duc este esențială pentru România, pentru statele europene, dar și pentru Statele Unite”, a declarat Mureșan.

Totodată, UE ia în calcul integrarea Ucrainei, dar într-un mod care să nu afecteze stabilitatea economică a Uniunii.

„Costurile unei eventuale aderări a Ucrainei la Uniunea Europeană nu pot fi estimate în acest moment, deoarece nu știm exact când va avea loc și în ce condiții. De aceea, vom introduce în bugetul Uniunii Europene o clauză obligatorie de revizuire, astfel încât, în cazul unei extinderi, să alocăm resursele necesare fără a afecta restul politicilor europene…

Trebuie să respingem orice dezinformare care sugerează că sprijinul pentru Ucraina este o povară. Este în interesul nostru ca Ucraina să fie puternică și stabilă”, a mai spus Siegfried Mureșan.

Măsurile luate în viitorul cadru financiar multianual al UE

De asemenea, principalele măsuri ce vor fi luate în viitorul cadru financiar multianual al Uniunii Europene 2028-2034 includ o finanțare adecvată pentru politica agricolă comună și politica de coeziune (principala sursă de investiții pentru România și alte state), alocarea de fonduri pentru cercetare, inovare, inteligență artificială, digitalizare, securitate și apărare (protecția frontierelor externe, răspuns rapid la crize).

Mureșan a subliniat, totodată, importanța flexibilității bugetului pentru a putea face față evenimentelor neprevăzute, precum crizele economice, migrația și schimbările climatice.

Este posibilă lansarea unui fond european special pentru apărare înainte de 2028, iar Uniunea Europeană ia în considerare extinderea spre Ucraina și alte state mai mici, dar și introducerea unei clauze de revizuire a bugetului pentru ajustarea sumelor necesare viitoarelor state membre.

„Nu știm dacă vom avea extinderea Uniunii Europene în perioada 2028-2034. Cred că este posibilă o extindere, dar nu știm exact când va avea loc, ce state vor adera, ce nivel de dezvoltare economică vor avea aceste state și, mai ales, nu știm cum vor arăta tratatele de aderare. Ca atare, nu putem în momentul de față include în bugetul Uniunii Europene sume de bani pentru viitoarele state candidate.

Vom răspunde întrebărilor la care putem răspunde acum și vom introduce o clauză obligatorie de revizuire, astfel încât, în cazul unei extinderi, să ajustăm bugetul pentru a aloca sumele necesare noilor state membre. Dacă extinderea va include state mai mici, aceasta se va putea face fără un impact major asupra restului politicilor europene și fără a fi nevoie de contribuții suplimentare din partea statelor membre.

În cazul unor state mai mari, precum Ucraina, nu putem estima în prezent costurile aderării. Federația Rusă își dorește ca noi să ne temem de o aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană, încercând să creeze narativul că sprijinul european pentru această țară va însemna pierderi financiare pentru alte state membre.

Dimpotrivă, dacă un stat vecin României aderă la Uniunea Europeană și are o perspectivă clară de dezvoltare economică, acest lucru este benefic și pentru România. Mai multă stabilitate economică în Ucraina înseamnă mai multe oportunități pentru companiile românești și europene.”

Donald Trump a anunțat că intenționează să impune tarife vamale

Președintele Donald Trump a anunțat vineri că intenționează să impună, săptămâna viitoare, tarife vamale pentru multe țări, pe baza principiului reciprocității, o escaladare semnificativă a războiului său comercial, conform Reuters. Trump nu a specificat exact care vor fi țările vizate, însă a sugerat că va fi un demers larg, menit și să ajute la soluționarea problemelor bugetare ale Statelor Unite.

„Voi anunța, săptămâna viitoare, reciprocitate comercială, astfel încât să fim tratați în mod egal de alte țări”, a spus Trump. „Nu vrem nici mai mult, nici mai puțin”, a adăugat el.

Această măsură vine ca o implementare a promisiunii de campanie a lui Trump de a impune tarife vamale asupra importurilor americane, egale cu taxele impuse de partenerii comerciali asupra exporturilor din SUA.

Trump a făcut acest anunț în cadrul unei întâlniri cu prim-ministrul japonez Shigeru Ishiba, aflat în vizită la Casa Albă. Președintele și consilierii săi principali au declarat că intenționează să aplice tarife mai mari pentru importurile străine pentru a contribui la compensarea extinderii reducerilor fiscale din 2017, despre care analiștii independenți afirmă că ar putea adăuga trilioane de dolari la datoria națională a SUA. Creșterea tarifelor ar putea ajuta la acoperirea parțială a acestui cost, deși tarifele au reprezentat doar aproximativ 2% din veniturile anuale ale guvernului în ultimii ani.