Siegfried Mureșan, mesaj direct către Karl Nehammer: În Austria au intrat oameni ilegal, nu în România
Înainte să înceapă reuniunea Consiliului pentru Afaceri Interne (JAI), europarlamentarul liberal Siegfried Mureșan a declarat că Austria trebuie să își securizeze mai bine frontiera, ci nu România pentru că țara noastră nu se confruntă cu migranți care trec ilegal granița.
„Austria are 100.000 de solicitări de azil. Nu România. În Austria au intrat oameni ilegal, nu în România. Austria trebuie să își securizeze mai bine frontiera. A noastră este bine securizată”, a spus, joi, Siegfried Mureșan.
Joi, 8 decembrie 2022, se va da votul final pentru aderarea țării noastre la zona liberă de circulație din Europa. Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) a început de la ora 11:00.
Miniștrii din UE vor discuta despre aplicarea integrală a acquis-ului Schengen în România, Bulgaria și Croația și vor urmări să adopte decizii în această privință. Ei vor evalua, de asemenea, situația generală a Spațiului Schengen, ca parte a ciclului anual al Consiliului Schengen. Aceștia se vor concentra și pe combaterea introducerii ilegale de migranți și pe interoperabilitatea sistemelor informatice.
Austria va vota împotriva aderării României şi a Bulgariei la Spaţiul Schengen
Ministrul de Interne din Austria, Gerhard Karner, a anunţat deja că va vota împotriva aderării României şi a Bulgariei la Spaţiul Schengen în cadrul evenimentului de la Bruxelles. Gerhard Karner a făcut acest anunț înainte de a începe reuniunea Consiliului pentru Afaceri Interne (JAI), relatează agenția de presă AFP.
El reafirmase, miercuri, la postul public de radio austriac ORF, hotărârea Guvernului de la Viena de a se opune prin veto aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen din cauza creşterii migraţiei ilegale din acest an.
Ministrul de Interne din Austria a arătat că veto-ul ţării sale este „un apel de urgenţă” către Comisia Europeană pentru a lua măsuri care să conducă la un control mai eficient al frontierelor externe ale Uniunii Europene în vederea frânării intrărilor ilegale ale migranţilor pe teritoriul blocului comunitar, în special pe ruta balcanică. Austria este singura ţară din UE care se opune intrării României în Spaţiul Schengen. În cazul Bulgariei, opoziţia este exprimată atât de Austria, cât și de Olanda.