Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan afirmă, luni, 6 martie, că în calitate de raportor al Comisiei pentru bugete privind asistenţa macro-financiară de 145 de milioane de euro pentru Republica Moldova, obiectivul lui este să se aprobe cât mai repede sprijinul financiar în Parlamentul European. Republica Moldova are nevoie cât mai curând de aceste fonduri pentru a face față crizelor multiple cu care se confruntă, spune eurodeputatul liberal.
Comisia Europeană a propus o sumă de 145 de milioane de euro asistență macro-financiară pentru Republica Moldova
„Ca raportor al Comisiei pentru bugete privind asistenţa macro-financiară de 145 de milioane de euro pentru Republica Moldova, obiectivul meu este să aprobăm cât mai repede sprijinul financiar în Parlamentul European. Am fost desemnat raportor al Comisiei pentru bugete din Parlamentul European privind avizul asupra asistenţei macro-financiare în valoare de 145 de milioane de euro pentru Republica Moldova, propusă de Comisia Europeană la sfârşitul lunii ianuarie”, afirmă Siegfried Mureșan.
Mureşan arată că, în calitate de raportor al Comisiei pentru bugete, obiectivul său este să avizeze cât mai repede acest sprijin financiar astfel încât Comisia pentru comerţ internaţional – comisie decidentă pe acest dosar – să îşi voteze poziţia până la finalul lunii aprilie, iar în luna mai să dăm votul final în plenul Parlamentului European.
Banii vor ajunge în Republica Moldova în două tranşe
„Republica Moldova are nevoie cât mai curând de aceste fonduri pentru a depăşi cu bine crizele cu care se confruntă. Banii vor ajuta Moldova să-şi acopere o parte din nevoile de finanţare în 2023, să asigure stabilitatea economică şi să implementeze noi reforme în beneficiul oamenilor. Din cele 145 de milioane de euro propuse, 45 de milioane vor fi fonduri nerambursabile, iar alte 100 de milioane de euro vor fi credite în condiţii foarte avantajoase”, spune eurodeputatul PNL.
Siegfried Mureşan mai arată că, „la fel ca până acum, noul sprijin financiar va fi condiţionat de buna desfăşurare a programului cu Fondul Monetar Internaţional şi de îndeplinirea anumitor obiective convenite de Republica Moldova şi UE”.
„Aceste condiţii vor viza domenii-cheie precum întărirea guvernanţei economice în Republica Moldova, dar şi lupta împotriva corupţiei, a statului de drept şi a securităţii energetice. Banii vor ajunge în Republica Moldova în două tranşe, prima în trimestrul 3, iar cea de-a doua în trimestrul 4 din acestui an”, transmite eurodeputatul Siegfried Mureşan.