Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan a anunțat vineri, 12 mai 2023, că planul „REPowerEU” al României nu poate fi respins de Comisia Europeană (CE) înainte de a fi depus de țara noastră, iar informația potrivit căreia planul respectiv ar fi fost respins de oficialii europeni nu este corectă.
Planul REPowerEU al României nu a fost respins de Comisia Europeană
Vineri, 12 mai 2023, Siegfried Mureşan a explicat că planul „REPowerEU” al României nu poate fi respins de Comisia Europeană (CE) înainte de a fi depus de țara noastră, iar informația referitoare la faptul că planul respectiv (prin care vom investi 1,4 miliarde de euro, fonduri europene nerambursabile, în sectorul energetic) ar fi fost respins de Comisia Europeană nu este corectă.
„România nu a depus încă acest plan la Comisie, astfel că nu avea cum să fie respins. De altfel, am fost informați oficial încă din luna aprilie, într-o ședință publică a Parlamentului European, că doar Franța și Estonia vor depune planurile până la sfârșitul lunii respective.
Informația ne-a fost transmisă atunci de vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, și de comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni.
Planul ”RepowerEU” este un instrument nou pe care l-am aprobat în luna februarie a acestui an, după ce l-am negociat la nivel european timp de nouă luni. În calitate de co-raportor al Parlamentului European pentru acest plan, îmi doresc ca toate statele să se miște cât mai repede și să depună planurile pentru a începe cât mai repede investițiile în energie.
Dar realitatea este că doar 2 state membre din 27 au depus planurile în primele 2 luni de la aprobarea legislației europene”, a scris, vineri, Siegfried Mureșan pe contul său de Facebook.
Despre REPowerEU România
Potrivit informațiilor transmise de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), planul REPowerEU aduce României o finanțare nouă de 1.440.391.220 euro (din care 1.397.228.597 Euro alocare RePowerEU și 43.162.623 euro rezerva de ajustare la BREXIT) pentru investiții strategice în domeniul cheie al siguranței energetice, care să permită crearea unor ecosisteme de producție și stocare a energiei curate (hidroenergie, fotovoltaice).
Setul de măsuri propuse (economisirea energiei, diversificarea capacităților de producție, asigurarea lanțului de aprovizionare etc.) va consolida reziliența sistemului energetic național cu impact pozitiv în sprijinirea accelerării tranziției Europei la o energie curată. Reformele și investițiile propuse pentru consolidarea rezilienței sistemului energetic național sunt următoarele:
– crearea cadrului legal pentru utilizarea terenurilor neproductive/degradate proprietatea statului/UAT în scopul producției de energie verde, inclusiv crearea registrului unic național al terenurilor neproductive (alocare 15.000.000 euro);
– formarea profesională a resursei umane în domeniile producerii, stocării, transportului și distribuției de energie verde (alocare 4.000.000 euro);
– creșterea eficienței energetice și a producției de energie verde (alocare 229.000.000 euro);
– decarbonizarea sectorului agricol prin creșterea eficienței energetice a infrastructurii canalelor principale și a echipamentelor aferente sistemelor hidroameliorative (alocare 207.000.000 euro);
– utilizarea clădirilor rezidențiale pentru accelerarea implementării energiei din surse regenerabile – Acordarea de vouchere pentru stimularea instalării panourilor fotovoltaice și a sistemelor de stocare a energiei aferente pentru clădirile rezidențiale aparținând persoanelor fizice. (alocare 233.691.220 euro);
– Sate Autonome Energetic (alocare 200.000.000 euro);
– noi capacități de producție de energie electrică din surse regenerabilă (Top up I1, I3 – C6) (alocare 300.000.000 euro);
– digitalizarea, eficientizarea și modernizarea rețelei naționale de transport a energiei electrice (alocare 148.000.000 euro);
– digitalizarea, eficientizarea și modernizarea rețelei naționale de transport a gazelor naturale (alocare 103.700.000 euro).