SIF Transilvania pregăteşte investiţii de 120 de milioane de euro în următorii trei ani, atât pentru modernizarea hotelurilor din actualul portofoliu, cât şi pentru deschiderea altora noi.
Litoralul, staţiunile balneare şi montane, turismul de business şi de tranzit sunt principalele ţinte pe care le are în vedere SIF Transilvania pentru derularea unui amplu program de investiţii. Compania este cel mai important proprietar de unităţi de cazare din România şi are în portofoliu 61 de hoteluri, printre care se numără Orizont din Predeal, Aro Palace din Braşov, Continental şi Perla Majestic din Mamaia.
Mai mult, conducerea SIF Transilvania intenţionează să reunească toate hotelurile sub acelaşi brand. În perioada următoare, se ia în calcul organizarea unei licitaţii pentru selectarea agenţiei de media care se va ocupa de branding. „Ideea este că toate unităţile să facă parte dintr-un lanţ hotelier. Nu este exclusă pentru viitor afilierea acestuia la un lanţ internaţional“, spune Marius Meruţă, coordonator de relaţii publice al Transilvania Travel, turoperatorul societăţilor de turism din portofoliul SIF Transilvania. Dacă intenţia de a reuni sub un singur brand aceste unităţi se va concretiza, societatea ar ajunge să opereze cel mai extins lanţ hotelier românesc, mai mare decât Unita Hotels (care deţine 25 de hoteluri) şi decât Continental (nouă hoteluri).
Cele mai semnificative schimbări se vor produce pe litoral, unde hotelurile deţinute de companie sunt reunite sub umbrela THR Marea Neagră. O mare parte din aceste unităţi de cazare vor fi demolate, renovarea lor nefiind o alternativă rentabilă. În locul acestora se vor construi hoteluri de patru şi cinci stele şi complexuri de vile. Pentru acestea din urmă sunt vizate staţiunile Saturn şi Venus. În cea dintâi va fi înfiinţat un complex hotelier, după modernizarea hotelurilor Cleopatra şi Narcis. Capacitatea de cazare va depăşi 1.200 de locuri, iar lângă cele două clădiri va fi amenajat un parc acvatic.
Construcţii noi la munte, la mare şi în Bucureşti
Investiţiile pentru modernizarea hotelurilor de pe litoral vor însuma 35 de milioane de euro. Compania are 40 de hoteluri la malul Mării Negre. „Vrem să exploatăm eficient potenţialul balnear al staţiunilor de pe litoral, sezonul turistic putând astfel să fie prelungit cu încă două luni“, spune Mihai Fercală, preşedinte şi director general al SIF Transilvania.
Tot pentru a consolida turismul balnear, se are în vedere şi realizarea unei staţiuni balneo la Oglinzi, lângă Târgu-Neamţ, unde exista o staţiune în timpul Regelui Carol I. Aproximativ 50 de milioane de euro vor fi investite în staţiunile balneo din România în care SIF Transilvania deţine 15 hoteluri în localităţi precum Băile Felix, Tuşnad, Buziaş şi Covasna. Numai pentru modernizarea hotelurilor din Băile Felix se vor investi 15 milioane de euro. Alte zece milioane de euro vor fi alocate hotelului Tuşnad din staţiunea cu acelaşi nume. „La acestea se vor adăuga şase milioane de euro pentru construirea unui hotel de patru sau cinci stele pe malul lacului Tuşnad“, spune Fercală.
O altă staţiune balneară unde se vor face investiţii este Covasna. „Hotelurile deţinute în Covasna vor fi dezafectate, iar în locul lor va fi construit un hotel nou, precizează preşedintele SIF Transilvania. Investiţia va fi sub 15 milioane de euro“. Planurile pentru următorii doi-trei ani cuprind dezvoltarea reţelei de hoteluri de patru şi cinci stele din locaţiile deja existente în portofoliul SIF 3, dar şi construcţia unui hotel de trei stele într-o zonă centrală a Bucureştiului. Construcţia acestuia din urmă va costa, după estimările oficialilor SIF Transilvania, circa 12 milioane de euro. În prezent, compania poartă negocieri pentru achiziţionarea terenului.
Hoteluri mai bune şi preţuri pe măsură
O altă noutate este operarea hotelului Aro Palace din Braşov, cu contract de management internaţional, începând din 2008. Pentru moment, societatea prospectează piaţa internaţională pentru selecţie. Acelaşi lucru se doreşte şi pentru hotelul Coroana, tot din Braşov, clasificat pentru moment la două stele, dar care va intra în modernizare pentru a fi ridicat la cota de cinci stele.
În condiţiile în care investiţiile în upgradarea hotelurilor sunt considerabile, iar clasificarea acestora nu va coborî sub trei stele, o creştere a tarifelor pare a fi justificată. „Pentru fiecare unitate în parte, preţurile vor fi ajustate în funcţie de categoria pe care o va primi hotelul respectiv“, spune Marius Meruţă.
Valoarea portofoliului din turism al SIF Transilvania depăşeşte 100 de milioane de euro, reprezentând 12% din activul net al societăţii. Până în septembrie, peste 50.000 de persoane fuseseră cazate în aceste hoteluri, în creştere cu 10.000 faţă de aceeaşi perioadă a lui 2006. Din total, circa 5.000 au fost turişti străini. n
35 milioane de euro
Este suma prevăzută de SIF Transilvania pentru modernizarea hotelurilor de pe litoral. O mare parte dintre unităţile din portofoliul societăţii vor fi demolate. Din totalul încasărilor din turism ale SIF, 3,60% provin de pe litoral.
16 milioane de euro
O parte din această sumă este destinată modernizării hotelului Tuşnad (3 stele) din staţiunea cu acelaşi nume. Până la şase milioane vor fi alocate construirii unui nou hotel de patru sau cinci stele.
35 milioane de euro
Este suma programată pentru hotelurile din diverse zone balneare, precum Buziaş, Băile Felix, Covasna. O treime din încasările din turism ale companiei sunt generate de turismul balnear.
10 milioane de euro
Aceşti bani vor fi alocaţi pentru modernizarea unor hoteluri din zone montane, precum Orizont din Predeal. Societatea va mai investi pentru extinderea Aro Palace şi modernizarea hotelului Coroana din Braşov.
12 milioane de euro
Aceasta este suma alocată pentru construcţia unui nou hotel, de trei stele, în centrul Bucureştiului, destinat turismului de business şi de tranzit. SIF Transilvania deţine un pachet de 9,3% din acţiunile reţelei Continental Hotels şi 3,15% din acţiunile complexului Lido.