Dupa o deliberare de circa o saptamana, completul de judecata de la Tribunalul Bucuresti a pronuntat sentinta in procesul intentat Societatii de Investitii Financiare Muntenia de catre un grup de actionari: CI-CO SA Bucuresti, Bivuac Impex SRL si Alecu Gabriel Leonard. Acestia au cerut instantei sa anuleze hotararile adoptate de AGA din 8 aprilie a.c., principalele motive fiind acelea ca, in convocator nu era precizat daca e vorba de o adunare generala ordinara sau de una extraordinara si ca nu era intrunit cvorumul pentru o AGA extraordinara in care se iau hotarari importante, cum este cea de modificare a statutului.
Instanta le-a dat dreptate, in parte, celor trei: a anulat hotararea AGA de modificare a actului constitutiv (statutul), dar a mentinut valabilitatea celorlalte decizii – aprobarea raportului de gestiune al Consiliului de Administratie pe 1999, aprobarea bilantului contabil, a contului de profit si pierderi pe 1999, aprobarea modului de repartizare a profitului net pe 1999 (inclusiv valoarea dividendelor), aprobarea bugetului SIF pe 2000, alegerea noii comisii de cenzori.
Consecinta imediata a sentintei Tribunalului este ca plata dividendelor catre actionarii SIF Muntenia continua, ceea ce nu ar fi fost posibil daca instanta anula toate hotararile AGA asa cum cerusera reclamantii. De altfel, o asemenea decizie ar fi provocat o incurcatura teribila, intrucat o parte dintre actionari isi ridicasera deja dividendele.
200.000 de actionari pentru AGA extraordinara
Anularea modificarilor aduse statutului SIF Muntenia este urmarea aplicarii cu maxima rigurozitate a Legii societatilor comerciale (Legea nr. 31/1990). Potrivit acesteia, modificarea actului constitutiv al unei societati comerciale se poate face doar intr-o adunare generala extraordinara; AGA extraordinara este legal constituita daca sunt prezenti actionarii reprezentand cel putin jumatate din capitalul social, iar hotararile unei adunari generale extraordinare sunt valabile daca sunt adoptate cu un numar de voturi care reprezinta minimum o treime din capitalul social. AGA SIF Muntenia desfasurata la 8 aprilie nu a indeplinit aceste conditii, intrucat prezenta actionarilor s-a ridicat abia la 9%. „SIF-urile sunt societati atipice, cu un numar imens de actionari, peste noua milioane; respectarea prevederilor legale la convocarea unei adunari generale extraordinare a actionarilor SIF Muntenia este de domeniul fantasticului, caci ar trebui sa participe circa 200.000 de persoane”, afirma Gheorghe Popa, directorul general executiv al SIF 4 Muntenia.
Chiar daca nu tine loc de justificari pentru fortarea legii, explicatia directorului Popa merita analizata; din cauza disiparii actionariatului, statutul SIF este imposibil de modificat pe calea unei adunari generale extraordinare. La nici o AGA a nici unuia dintre cele cinci SIF-uri nu au luat parte mai mult decat cateva sute de persoane, ceea ce este absolut normal tinand cont de faptul ca marea majoritate a actionarilor acestor societati sunt interesati doar de cuantumul dividendelor.
SIF-urile nu mai vor sa fie societati pe actiuni
insa modificarea statutului SIF este obligatorie. Ridicarea limitei maxime de detinere de actiuni, de la 0,1% (in prezent) la 5% cat prevad reglementarile referitoare la fonduri si societati de investitii, presupune schimbarea statutului. De asemenea, transformarea SIF-urilor din societati pe actiuni (asa cum sunt organizate in prezent, prin lege) in fonduri inchise de investitii organizate pe baza unui contract de societate civila nu se poate face decat prin modificarea statutului.
Modificarile statutului SIF la AGA aduse in primavara vizau si aceasta transformare. Cu exceptia Muntenia, SIF-urile au pornit in tranzitia de la societate pe actiuni la fond inchis. Acesta este talcul schimbarii denumirii societatilor de investitii financiare (din denumire a disparut prescurtarea „SA”, adica societate pe actiuni) si al modificarii bazei legislative pentru functionarea SIF (societatile de investitii financiare nu mai functioneaza pe baza Legii nr. 31/1990, ci numai a reglementarilor CNVM). Motivul este foarte simplu: regimul juridic de societate pe actiuni obliga SIF-urile la plata impozitului pe profit, in timp ce un fond inchis de investitii (asa cum este Fondul Oamenilor de Afaceri, fostul FMOA) nu este platitor de impozit pe profit.    

Principalele modificari ale statutului SIF Muntenia anulate de Tribunal
1. Denumirea societatii este „Societatea de Investitii Financiare Muntenia”, sigla este SIF Muntenia, (…)”.
2. Societatea functioneaza pe baza dispozitiilor legale specifice si a reglementarilor CNVM in materie de societati de investitii financiare, precum si a reglementarilor interne avizate de CNVM privind functionarea organismelor colective de investitii si plasament in valori mobiliare.
3. Domeniul de activitate este cel corespunzator codului CAEN 652 (alte intermedieri financiare), iar activitatea principala este cea corespunzatoare codului CAEN 6523 (alte tipuri de intermediere financiara, in principal serviciile companiilor de investitii).
4. Consiliul de Administratie indeplinind functiile Consiliului de incredere al investitorilor este imputernicit ca, pe parcursul unui exercitiu financiar, sa modifice actul constitutiv al societatii in conformitate cu legile specifice si reglementarile CNVM privind functionarea organismelor colective de investitii si plasament in valori mobiliare, precum si cu reglementarile interne avizate de CNVM.
Consiliul de Administratie este mandatat pentru: schimbarea sediului social;
majorarea capitalului social prin emisiuni de noi actiuni; reducerea capitalului social si restructurarea fondului de investitii pe actiuni; conversia titlurilor de valoare emise de fond dintr-o categorie in cealalta.