Titlurile SIF Oltenia de pe piaţa principală a BVB au pierdut, în 2008, aproximativ 38% din valoare. Societatea vrea să recupereze prin diversificarea portofoliului.
Perioada de trend descendent al acţiunilor tranzacţionate la Bursa de Valori obligă societăţile de investiţii financiare (SIF) să îşi restructureze portofoliile.
SIF Oltenia (simbol SIF5), societatea cu cel mai lichid portofoliu (doar 11% din deţineri sunt la companii nelistate pe piaţa de capital), cu participaţii importante în domeniul energetic şi în industria oţelului, a început, în cursul acestui an, să achiziţioneze mai multe acţiuni ale principalelor bănci tranzacţionate.
Titlurile SIF Oltenia au adus acţionarilor un profit de 21,8% în 2007, randament apropiat de media celor cinci SIF-uri, conform studiului realizat de Contrast Management-Consulting. Evoluţia generală de depreciere a cotaţiilor de la BVB din a doua parte a anului trecut a făcut ca preţul de tranzacţionare a titlului SIF5 să fie mai mic decåt valoarea unitară a activului net (VUAN – adică suma tuturor deţinerilor societăţii împărţite la numărul de acţiuni). Astfel, la sfårşitul anului trecut, VUAN se ridica la 4,75 lei, iar cotaţia BVB era de 4,34 lei.
Portofoliu lichid
Diferenţa dintre valoarea activelor şi cotaţie s-a adåncit în cursul acestui an. Preţul acţiunii a coboråt la 2,68 lei la sfårşitul săptămånii trecute, în timp ce VUAN a ajuns la 3,93 lei, rezultånd o reducere de circa 31% a titlului SIF5 faţă de activele nete. „Valoarea activelor este ridicată şi datorită lichidităţii portofoliului, adică a acţiunilor listate la Bursa de Valori Bucureşti“, spune Dinel Staicu, preşedinte şi director general al SIF Oltenia.
Participatii neproductive
Strategia declarată a companiei este, în ton cu recomandările analiştilor care au realizat studiul Contrast Management-Consulting, de eliminare din portofoliu a participaţiilor neproductive (inclusiv în ceea ce priveşte valoarea dividendelor, unde SIF5 înregistrează o rentabilitate calculată ca raport între valoarea dividendelor încasate şi valoarea nominală a portofoliului de numai 9,7%).
În ultimele luni, tendinţa de achiziţionare a unor acţiuni emise de companii solide şi subevaluate s-a concretizat şi prin achiziţionarea unor acţiuni ale Băncii Romåne pentru Dezvoltare – Groupe Société Générale (150.000 de titluri BRD preluate la preţul de 19,73 lei pe titlu) sau prin subscrierea la majorarea de capital social a Băncii Transilvania a 15,2 milioane acţiuni, cu o valoare totală de 1,45 milioane euro.
«O mare parte a sumelor destinate investiţiilor pe piaţa de capital va fi orientată către subscrierea în cadrul ofertelor publice iniţiale ce urmează să se deruleze în 2008.»
Dinel Staicu, preşedinte SIF Oltenia
21.88% rentabilitate capital propriu
25.80% indicator de crestere
21.82% randamentul actiunilor