Pietele principale de actiuni si derivate s-au inchis la ora 16:30 prin algoritmul de fixing, dupa o perioada de 15 minute de preinchidere. In urma algoritmului de fixing, indicele BET-FI a inregistrat o scadere de -14,85%, fiind cel mai afectat, iar indicele BET-C a inchis cu o scadere de -8,88%. Aflat tot pe rosu, indicele BET a inregistrat o scadere de 9,93%.

In urma hotararii conducerii BVB de a amana deschiderea de astazi a sedintei de tranzactionare, practic, aceasta sesiune s-a rezumat la doar un singur minut, timp in care absolut toti indicii bursieri s-au prabusit. Cea mai clara expresie a acestei caderi a avut-o indicele BET-FI, care a inchis cu nivelul limita. Aceasta este cea mai mare pierdere suferita de bursa in cel mai scurt interval de timp.

Bursa de Valori Bucuresti  s-a aflat astazi in „predeschidere”. Daca initial acest statut a fost anuntat de catre oficialii BVB, pentru intreaga zi de tranzactionare, la ora 12:30 a fost totusi deschisa piata pe care se tranzactioneaza contractele futures, avand ca activ suport cursurile de schimb leu/euro si leu/dolar, piata actiunilor si a derivatelor pe actiuni ramanand in formula de predeschidere.

„In conformitate cu art. 29 alin. 3 din Titlul III, Cartea I, Codul BVB, BVB decide pentru sedinta de tranzactionare de azi, 10.10.2008, extinderea starii „Predeschidere” a tuturor pietelor principale de actiuni si derivate care au aceasta stare, iar pietele auxiliare ale acestora isi mentin starea Inchisa”, se precizeaza intr-un comunicat al Bursei de Valori Bucuresti.  In acelasi comunicat, se preciza ca „pietele de obligatiuni si titluri de stat vor avea program obisnuit de tranzactionare”.

Decizia conducerii BVB de a nu permite efectuarea de tranzactii a fost luata, potrivit unor surse din piata, ca urmare a panicii ce pare sa se fi instaurat pe pietele internationale.

Astfel, toate bursele asiatice, de la Tokyo, Sydney sau Singapore, pana la Hong Kong sau Seul au deschis astazi in scadere, indicii cobarand cu peste sapte, opt procente.

Si in Europa se intampla acelasi lucru, bursa de la Moscova fiind oprita, iar pe celelalte piete cotatiile inregistrand, de asemenea, scaderi importante

Scaderi importante ale actiunilor s-au consemnat si pe celelalte piete asiatice. Bursa din Hong Kong a pierdut 7,7%, cea din Seul – 7,5%, cea din Sydney – 8,3%, cea din Singapore – 7%, Bangkok – 7,27%, iar la Shanghai caderea a fost de 3,79%.

Analistii economici pun actuala stare de lucruri mai degraba pe seama fragilitatii pietei autohtone de capital, criza de pe pietele financiare fiind, in opinia acestora, mai degraba un element care a grabit lucrurile, dar in cele din urma tot aici s-ar fi ajuns.

„Problema este mai generala, dar pot spune ca in momentul de fata cele mai afectate sunt bursele care nu au in spate o piata de capital de profunzime. Daca piata este subtire, se cunoaste imediat atunci cand apar probleme. Personal, nu ma mir absolut deloc de ceea ce se intampla, pentru ca era de asteptat ca acest lucru sa se produca in cele din urma”, a declarat in exclusivitate pentru CAPITAL ONLINE analistul economic Ilie Serbanescu.