SIF-urile au predat ştafeta profiturilor

La prima vedere, anul 2006 a fost, la fel ca şi cei dinainte, unul în care SIF-urile au ţinut capul de afiş atât din punctul de vedere al lichidităţii, cât şi al randamentelor aduse. Dacă în privinţa valorilor tranzacţionate lucrurile sunt extrem de clare, la capitolul randamente situaţia se schimbă. Chiar dacă indicele SIF-urilor, BET-FI, a crescut cu 32,4%, iar indicele de referinţă al bursei, BET, a crescut doar cu 22,2%, asta nu înseamnă că sectorul cu cea mai mare

La prima vedere, anul 2006 a fost, la fel ca şi cei dinainte, unul în care SIF-urile au ţinut capul de afiş atât din punctul de vedere al lichidităţii, cât şi al randamentelor aduse. Dacă în privinţa valorilor tranzacţionate lucrurile sunt extrem de clare, la capitolul randamente situaţia se schimbă.

Chiar dacă indicele SIF-urilor, BET-FI, a crescut cu 32,4%, iar indicele de referinţă al bursei, BET, a crescut doar cu 22,2%, asta nu înseamnă că sectorul cu cea mai mare creştere a fost anul trecut cel al societăţilor de investiţii financiare.
Lăsând la o parte afirmaţiile aberante de genul „s-a câştigat 700% la bursă în 2006“, luându-se în calcul un emitent cu 129 de tranzacţii însumând 40.000 de euro pe an, SIF-urile chiar au fost detronate în acest an la capitolul randamente obţinute. Nu de Mechel Târgovişte, unde nici un investitor nu ar fi putut obţine 700% randament în realitate, pentru că nu avea de la cine să cumpere acţiuni, iar mai târziu nu avea cui să le vândă la preţul oficial de la BVB.
Sectorul care a detronat societăţile de investiţii financiare anul trecut este cel al companiilor farmaceutice. Luându-se în calcul, bineînţeles, performanţele fiecărui sector luat ca un întreg, mai exact performanţele companiilor cu o lichiditate rezonabilă din fiecare sector. Pentru că, la urma urmei, nu e de ajuns ca o companie să aducă profit 200%, iar celelalte din acelaşi sector să scadă, pentru a putea spune că de pe urma acelui sector s-au obţinut creşteri mari. Liderul domeniului farmaceutic este Antibiotice Iaşi, care a crescut într-un an cât alţii în zece, împinsă de la spate de perspectiva privatizării. Capitalizarea bursieră actuală a companiei, de 850 de milioane de lei, este cam ridicată însă, dacă facem o comparaţie cu preţul plătit anul trecut de Ranbaxy pentru Terapia Cluj şi luăm în calcul cota de piaţă a fiecăreia dintre cele două companii. Astfel, la preţul de 324 de milioane de dolari, plătit de indieni pentru 96,7% din acţiunile Terapia, care are o cotă de piaţă de 4,4%, o companie cu o cotă de piaţă de 3,2%, cum este Antibiotice, ar valora circa 650 de milioane de lei. Iar pachetele minoritare de acţiuni, chiar mai puţin.

52%
Este profitul mediu pe care l-au adus investitorilor acţiunile companiilor din domeniul farmaceutic. În acesta sunt incluse creşterile de preţ, dividendele, majorările de capital şi acţiunile gratuite acordate.

În afară de farmaceutice, s-au putut obţine randamente bune şi în domenii precum SIF-urile şi băncile, şi chiar de la societăţile din sectorul chimic. Cazurile izolate de creşteri uriaşe ale cotaţiilor bursiere la companii mai mici şi cu lichiditate extrem de scăzută nu înseamnă neapărat că respectivele sectoare
s-au comportat foarte bine. Asta, pentru că, pe de o parte, lichiditatea a fost prea mică pentru ca acele creşteri să fie relevante, şi pe de altă parte, restul emitenţilor din acel sector a avut variaţii mult mai mici, indiferent dacă acestea au fost pozitive sau negative. 

Antibiotice Iaşi, recordmanul Bursei

Compania producătoare de medicamente a avut cea mai mare creştere dintre emitenţii importanţi de la Bursă. Sectorul farmaceutic, din care face parte, a înregistrat de asemenea cea mai mare ascensiune la BVB.