SIF-urile au ramas sus dupa “uraganul Camera Deputatilor”

“Modificarea schimbarii” in privinta pragului de detinere nu a anulat decat partial efectul ordonantei de anul trecut In iulie-august 2005, investitorii au pus in pretul SIF-urilor efectele Ordonantei nr. 41/2005, care marea pragul de detinere de la 0,1% la 1% si nu pomenea nimic de actiunea concertata. Anul acesta, scaderea pe care a generat-o modificarea actului normativ a fost ceva mai modesta. Pretul actiunilor SIF-urilor a avut, in ultimul an, mai multe mom



“Modificarea schimbarii” in privinta pragului de detinere nu a anulat decat partial efectul ordonantei de anul trecut

In iulie-august 2005, investitorii au pus in pretul SIF-urilor efectele Ordonantei nr. 41/2005, care marea pragul de detinere de la 0,1% la 1% si nu pomenea nimic de actiunea concertata. Anul acesta, scaderea pe care a generat-o modificarea actului normativ a fost ceva mai modesta.




Pretul actiunilor SIF-urilor a avut, in ultimul an, mai multe momente in care a crescut sau a scazut brusc. De fiecare data, cauza evenimentului respectiv a fost exterioara, generata fie de decizii ale autoritatilor, fie de evolutia Bursei in ansamblu.
Anul 2005 a adus randamente de aproape 200% pentru unele dintre ele, si ca urmare a cresterii pragului de detinere la 1%. Intrebarea care se pune acum este daca ne putem astepta ca randamentul pe 2006 sa fie tras in jos cu cateva procente, prin introducerea prevederii referitoare la actiunile detinute prin interpusi.


Pe de o parte, aceasta prevedere elimina motivele care au urcat pretul anul trecut cu cateva mii de lei. Totusi, e foarte posibil ca starea de spirit a investitorilor, pozitiva in cazul SIF-urilor, sa urce din nou preturile, in ritm cu restul pietei, pana la niveluri de la inceputul anului. De altfel, efectele au inceput deja sa treaca, iar scaderile sunt mult mai mici decat cresterile de anul trecut.
“Informatiile legate de modificarea ordonantei au fost deja incluse in pret”, considera Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest. “In continuare, cred ca SIF-urile vor avea o evolutie in acelasi ritm cu piata. Nu vad, oricum, o distanta foarte mare intre evolutia pretului la cele cinci societati de investitii financiare si la celelalte actiuni”, completeaza Pasol.


Anul trecut, intre 14 iulie, data la care a fost publicata ordonanta, si 4 august, data la care softul de tranzactionare al BVB a permis achizitionarea a mai mult de 0,1% din capitalul social al SIF-urilor, indicele BET-FI a crescut cu 43% (echivalentul a 10.360 de puncte). Pana la 31 august, aceasta crestere fusese redusa la 25% (6.007 puncte), ramanand oricum suficient de consistenta.
Anul acesta, in schimb, scaderea a fost mult mai mica, doar pe parcursul unei zile, 28 martie, si doar cu 9% (4.401 de puncte). Dupa cum se observa, in puncte (in lei, practic), variatia e mult mai mica decat exprimata in procente.
Intre 28 martie, data la care a avut loc votul in plenul Camerei Deputatilor referitor la controversatul prag de detinere, si 19 aprilie, SIF-urile au crescut in medie cu 3,6%. In aceeasi perioada, indicele BET a scazut cu 2,7%, iar BET-C, cu 0,4%.


E drept ca, deocamdata, situatia e incerta si nu se stie daca si cum va putea fi pusa in practica aceasta masura. Daca ideea va fi pusa in practica, am putea asista la o noua scadere a pretului, care aproape sa anuleze efectul pe care l-a avut anul trecut ordonanta.
“O scadere atat de mare incat sa anuleze complet cresterea de anul trecut este greu de imaginat, din mai multe motive”, este de parere Andrei Anghel, analist la Confident Invest. “In primul rand, de data aceasta singurul aspect negativ este legat de aparitia prevederii referitoare la persoanele care actioneaza concertat. Pragul de detinere a ramas la 1%. Mai mult decat atat, este probabil ca, in perioada urmatoare, evolutia Bursei sa fie influentata si de confirmarea aderarii la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007”, afirma el.


Analistul considera, insa, ca urmatoarele saptamani ar putea consemna o noua scadere a preturilor actiunilor SIF. “Probabil, presedintele Basescu va promulga legea, mai ales ca a amintit de mai multe ori de grupuri de interese nelegitime, care vor sa preia controlul asupra unor SIF-uri”, spune el. “Nu inteleg, oricum, de ce a durat atat de mult. Termenul-limita pentru promulgarea legii era 18 aprilie. O alta mare necunoscuta este cat de repede va reusi CNVM sa stabileasca reglementari pentru aplicarea acestei legi”, incheie Anghel.

Deocamdata, optimismul investitorilor vizavi de SIF-uri le-a atenuat acestora scaderea. Pe viitor, insa, perspectiva intrarii in vigoare a variantei votate de Camera Deputatilor ar putea sa mai subrezeasca pozitia celor cinci societati de investitii financiare. Oricum, perspectivele pe termen lung raman pozitive, chiar si cu actualii presedinti de SIF-uri in functie.

SIF Banat-Crisana

SIF Banat-Crisana a avut cea mai modesta crestere in perioada iulie-august 2005, insa scaderea de anul acesta nu a fost nici ea din cale afara de mare.

SIF Moldova

Crestere importanta in 2005, urmata de o scadere destul de mica in martie 2006. Scaderea de anul acesta a acoperit doar 16,64% din avansul de anul trecut.

SIF Transilvania

SIF Transilvania nu a avut o crestere prea mare in 2005, insa scaderea de anul acesta a fost semnificativa, acoperind 28% din avansul luat anul trecut.

SIF Muntenia

Cresterea puternica din intervalul 4 iulie – 4 august 2005 a fost compensata de o scadere deopotriva de puternica in 2006, de 10,56%.

SIF Oltenia

Ordonanta nr. 41/2005 a fost de ajutor pentru actionarii SIF Oltenia, pretul avand o crestere sustinuta si ramanand ridicat dupa aceasta ascensiune.