Evolutia SIF-urilor de astazi a fost cel putin suprinzatoare. SIF1 a inceput la 1,57, pentru a scadea apoi in urmatoarele doua ore, pana la un minim al zilei de 1,51 lei/actiune. Dupa o evolutie gen „dinti de fierastrau”, in care a fluctuat intre 1,52 si 1,53 lei, a revenit in jos la 1,51 la ora 15, pentru a urca apoi pana la maximul zilei de 1,58 (atins in prealabil dimineata). In final, inchiderea a fost pe 1,55 lei. SIF2 a avut o evolutie asemanatoare, cu o scadere accentuata in primele ore. Stagnarea relativa a venit la ora 13 cand titlurile au stationat o ora pe 1,57 lei, pentru a face apoi minimul zilei, de 1,56. Ce putea sa urmeze dupa minimum? Ca la SIF1, o crestere pana la un maxim al zilei de 1,65 lei (la SIF2, deschiderea a fost pe scadere). Dupa maxim a urmat o usoara scadere pana la inchiderea pe 1,60 lei.

SIF3, scenariu asemanator. In primele minute de deschidere se atinge maximul zilei, de 0,9850 lei, dupa care o scadere accentuata pana la minimul de 0,9550 lei. S-a stationat in banda de fluctuatie intre minim si 0,96 lei, timp de patru ore, dupa care a inceput cresterea. O crestere in schimb mai timida, fara atingerea maximului, doar pana la 0,97. Pe inchidere, o scadere pana la 0,96 lei.

SIF4, aceeasi poveste. Deschidere cu un maxim al zilei in primele minute: 1,09 lei. Urmeaza scaderea abrupta pana la 1,05 lei, apoi o scadere lenta pana la 1,04 lei unde stationeaza pana la ora 15. Cresterea de dupa este mai timida, dar se poate lua in seama, doar pana la 1,06 lei. Inchide pe 1,05 lei.

SIF5, scenariul care cuprinde totul. Deschidere pe crestere cu maximul zilei in primele minute (1,96 lei). Scaderea abrupta, astfel incat intr-o ora de la deschidere se ajunge la minimul zilei de 1,88 lei. Apoi urmeaza cele aproape patru ore de stagnare la 1,89 lei cu mici fluctuatii. Revine in jos la minimul zilei, de unde brusc prinde puteri si creste pana la valoarea de deschidere de 1,95 lei, apoi fara sa mai atinga maximul, coboara si inchide pe 1,96 lei. Per total, indicele BET-FI sumarizeaza toata aventura si tot suspansul, avand o evolutie asemanatoare si inchide cu un minus de 2,05%.

„Trebuie făcută curăţenie”

Petru Prunea, presedinte al SSIF Broker declara pentru Capital Online ca „toata ziua de astazi a fost rodul unor operatiuni voite in piata”. Dat fiind faptul ca avem o piata ingusta, se poate influenta usor, „poate se urmarea ceva la Bursa de la Sibiu”, se intreaba el. „Cu siguranta ca este ceva, poate o conexiune cu pietele internationale, dar cum la noi pe bursa nu s-a facut curat, era si momentul sa apara astfel de evolutii”, adauga Prunea. Curatenia la care se refera este in fapt „scoaterea oamenilor care detin prea multe functii prin prea multe institutii si inlocuirea lor cu oameni potriviti care sa ocupe un singur loc, intr-o singura institutie. Acum, sistemul este acaparat de o mana de oameni. Nu trebuie sa se acopere atat de multe institutii, astfel, unde mai este un sistem adecvata de control?”, se intreaba Prunea. In concluzie, el considera ca de fapt, cauza principala a evolutiilor daca nu ciudate, macar interesante de astazi, este in fapt una de fond.

0-16591-capitalpetrupruneassif2143.jpg