Ultima zi a saptamanii a fost una rosie pentru SIF-uri, al caror indice, BET-FI a pierdut 6,59%. Dintre acestea, titlul care a pierdut cel mai mult a fost SIF3, ce a raportat la inchidere un minus de 7,78%. In rest, SIF1 a pierdut 6,71%, SIF2 a pierdut 5,95%, SIF4 a pierdut 5,50% iar SIF5 a inchis pe -5,00%.

Potrivit lui Razvan Pasol de la Intercapital, „scaderile de astazi sunt un rezultat al cresterilor masiva de la inceputul saptamanii”. „Atunci cresterile au fost pe un fond speculativ, iar acum piata s-a reglat, titlurile financiare reajungand la o valoare apropiata de cea de dinaintea cresterii si si-au reluat trendul descendent”, spune el. Sa luam ca exemplu SIF 3, care a inregistrat 0,8150 lei pe 29 august, moment dupa care a inceput cresterea, culminand pe 3 septembrie cu 0,9150 lei, dupa care a urmat o reintoarcere spre bazinul din care au plecat. Si nu trebuie uitat ca 0,8150 lei a fost recordul minim al ultimelor 52 de saptamani. „Exista multi speculatori in piata, iar SIF-urile sunt o tinta preferata a acestor, fiind extrem de volatile”, mai apreciaza Pasol.

„In plus, mai trebuie luat in calcul faptul ca bursa de la Bucuresti este corelata cu pietele internationale, in special cu cea americana, iar dupa o inchidere in scadere de ieri era de asteptat sa se intample ceva similar si la noi”, considera Razvan Pasol.