SIF-urile pe val

18 iunie 2007. Bursa iese din vacanţă: indicii s-au apreciat pe o lichiditate de 27 milioane euro. SIF-urile au fost vedetele zilei: BET-FI a câştigat 2,59%, marcând noi maxime istorice, tranzacţiile cu cele mai lichide acţiuni, SIF2, SIF5 şi SIF1, cumulând 49 milioane lei. În privinţa creşterilor, s-au remarcat SIF2 cu 4% şi SIF5 cu 3,87%. Titlurile BRD au înregistrat un mic recul de 3,45%, de altfel normal după rally-ul puternic de vineri în care au câştigat 12%. Un alt titlu

18 iunie 2007. Bursa iese din vacanţă: indicii s-au apreciat pe o lichiditate de 27 milioane euro. SIF-urile au fost vedetele zilei: BET-FI a câştigat 2,59%, marcând noi maxime istorice, tranzacţiile cu cele mai lichide acţiuni, SIF2, SIF5 şi SIF1, cumulând 49 milioane lei. În privinţa creşterilor, s-au remarcat SIF2 cu 4% şi SIF5 cu 3,87%. Titlurile BRD au înregistrat un mic recul de 3,45%, de altfel normal după rally-ul puternic de vineri în care au câştigat 12%. Un alt titlu care a evoluat excelent în ultima perioadă şi azi nu a făcut excepţie este Broker Cluj (BRK). Cu un profit foarte bun la cinci luni, cotaţia continuă să urce adăugând azi 3,7%. Piaţa a fost parţial încurajată de evoluţia bună din pieţele asiatice, unde SSEC (China) a câştigat 2,92%, iar NIKKEI (Japonia), 1%, apropiindu-se la doar 116 puncte de maximul ultimilor şapte ani.

19 iunie. Reculul uşor de pe SIF-uri, consolidează trendul.

20 iunie. Bursa încheie şedinţa de astăzi în creştere, cu noi maxime istorice pe indicii BET (+0,79%, până la 9.168 puncte) şi BET-C (+0,9%, până la 6.234 puncte). SIF-urile au evoluat în aceeaşi direcţie, BET-FI înregistrând un plus de 1%. Valoarea tranzacţiilor a fost însă în scădere faţă de ziua precedentă: doar 8,7 milioane de euro, cele mai lichide fiind SNP şi SIF-urile.

21 iunie. Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) emite o decizie conform căreia se prezumă (până la proba contrară) că societăţile de administrare a investiţiilor (SAI) nu acţionează în mod concertat cu fondurile de investiţii şi cu deţinătorii de portofolii individuale de investiţii pe care le administrează. Astfel, mai multe fonduri administrate de aceeaşi entitate pot deţine individual pachete de până la 1% dintr-un SIF. Efectul în piaţă: efervescenţă pe SIF-uri. Indicele care le urmăreşte evoluţia, BET-FI, s-a apreciat cu 5,77% pe o lichiditate foarte bună (88 milioane lei doar pe SIF-uri). Semnalul e şi mai puternic, având în vedere că acţiunile se tranzacţionau în jurul maximelor istorice. Cel mai mult s-au apreciat SIF4, 6,5%, şi SIF5, 5,8%.

22 iunie. SIF-urile continuă să urce, BET-FI, +2,84%, pe un volum de 40 milioane lei.