Săptămână de consolidare la bursa bucureşteană. Tranzacţiile mari, încheiate pe piaţa Deal, în special cu acţiuni emise de societăţile din domeniul financiar au dominat piaţa.

Acţiunile emise de societăţile de investiţii financiare au reuşit să recupereze o parte din evoluţia descendentă, după ce au înregistrat trei săptămâni consecutive de scădere. Îndicele BET FI a crescut cu peste 8,5 procente în săptămĺna recent încheiată.
Primele două şedinţe din perioada analizată au fost dominate de tranzacţiile raportate pe piaţa tranzacţiilor mari (Deal). Acestea au avut ca obiect acţiunile emise de cele cinci Societăţi de Investiţii Financiare, de BRD Groupe Société Générale şi de Flamingo şi au deţinut o pondere extrem de ridicată în cadrul rulajului total de la bursă (aproximativ 50%).

Săptămĺna curentă a confirmat zona de la 55.000 de puncte ca fiind cel mai serios nivel suport pentru indicele societăţilor de investiţii financiare. Cu două şedinţe de creştere puternică în finalul săptămĺnii (+4,46% şi +3,25%), indicele s-a oprit vineri la nivelul de 59.500 puncte, care coincide cu media ultimelor 50 de şedinţe (indicator foarte puternic pentru indice). Depăşirea acestui nivel în săptămâna care urmează ne îndreaptă atenţia către următorul posibil prag de rezistenţă, 61.000 puncte (retragere Fibonaci). Dacă nu se depăşeşte şi acest nivel, nu putem vorbi de o schimbare a trendului descendent din ultimele luni. 
Şedinţa de miercuri a fost dominată de două evenimente importante: transmiterea de către Banca Transilvania a convocatorului pentru Adunarea Generală Ordinară şi Extraordinară şi listarea la bursă a societăţii Turism Băile Felix.

Pe ordinea de zi a adunării generale se regăseşte propunerea de majorare a capitalului social din două surse: prin încorporarea profitului realizat în anul precedent şi a rezervelor legal constituite şi prin aport de numerar de către acţionari. Se propune distribuirea în mod gratuit a 45,34 acţiuni noi la fiecare 100 de acţiuni vechi deţinute la data de înregistrare (propunerea e 11 mai 2007) şi posibilitatea de a subscrie zece acţiuni noi la preţul de 0,35 lei pe acţiune pentru fiecare 100 de acţiuni vechi deţinute. Preţul de tranzacţionare pentru titlurile TLV a fost influenţat nesemnificativ de acest anunţ: a crescut cu aproape un procent miercuri, a pierdut joi 1,8%, pentru ca vineri să închidă la acelaşi nivel cu cel din şedinţa precedentă. Aceste propuneri au fost în conformitate cu aşteptările investitorilor.

Şi Banca Comercială Română propune majorarea capitalului social prin încorporarea profitului din anul 2006 şi a rezervelor. Rata de distribuire a acţiunilor gratuite către acţionari este de 16,54 acţiuni noi la 100 de acţiuni vechi deţinute, propunerea pentru data de înregistrare fiind 10 mai 2007. Şi în acest caz, reacţia preţului a fost nesemnificativă: creştere de 1,7% în şedinţa de luni şi scădere de 0,8% marţi.
Capitalizarea profitului avem şi în cazul Biofarm. Societatea propune încorporarea profitului şi acordarea de acţiuni gratuite în procent de 25%. Cursul a înregistrat o evoluţie ascendentă, ultima tranzacţie fiind efectuată la 0,7050 lei, în creştere săptămĺnală de 3,7%. 

30-1789-1.jpg

30-1790-2.jpg

30-1791-a.jpg30-1792-b.jpg

30-1793-c.jpg