Valoarea totala a tranzactiilor (incluzand tranzactiile „deal” si „odd”) a scazut la 23 miliarde lei, in perioada 9 iunie – 15 iunie, de la circa 25,4 miliarde lei in saptamana anterioara. Indicele oficial BET-C, care monitorizeaza evolutia tuturor actiunilor listate la BVB, cu exceptia SIF-urilor, a urcat cu 1,3% in aceasta perioada, la 490,13 puncte, influentat de evolutia usor pozitiva a principalelor societati listate, al caror indice reprezentativ BET a urcat cu 1,1%, pana la 524,13 puncte, la sfarsitul zilei de 15 iunie. Alaturi de SIF-uri, printre cele mai tranzactionate titluri s-au numarat Terapia Cluj – Napoca si Banca Transilvania de la Categoria I, precum si Imsat si International Sinaia, de la Categoria a II-a. SIF-urile au inregistrat o evolutie diferentiata in aceasta perioada, osciland intre o scadere de 6,3% inregistrata de SIF Oltenia si o urcare de 11,6% pentru SIF Banat Crisana. Evolutia cursului actiunilor SIF a fost influentata primordial de decizia BVB din data de 8 iunie, care solicita ca in termen de 15 zile investitorii ce detin pachete de actiuni de peste 0,1% in SIF-uri sa isi vanda surplusul de actiuni peste aceasta limita impusa de actele constitutive ale celor cinci SIF-uri. Aceasta decizie a creat o presiune rapida la vanzare, valoarea de piata a celor cinci SIF-uri scazand abrupt in aceeasi zi (scaderi cuprinse intre 5,4% si 15%), dar care a fost recuperata partial in ultima zi a intervalului analizat.
Oltchim profita de conjunctura externa
Oltchim Ramnicu-Valcea este cel mai mare actor al industriei chimice romanesti, realizand o gama larga de produse precum ingrasaminte chimice, produse petrochimice, produse anorganice si materiale de constructii, precum si profile din PVC pentru usi si ferestre.
In primul trimestru al anului 2000, Oltchim a realizat o imbunatatire substantiala a rezultatelor financiare, in principal pe seama imbunatatirii conjuncturii externe a principalelor sale produse, dar si datorita facilitatilor fiscale promovate de Guvern. Astfel, profitul net realizat in primul trimestru al anului 2000 s-a cifrat la 53,4 miliarde lei, comparativ cu numai 1,75 miliarde lei in perioada similara a anului precedent si cu 6,64 miliarde lei pentru intregul an 1999. Pentru 2000, Oltchim isi propune realizarea unor venituri totale de 4.518 miliarde lei si a unui profit net de 169,7 miliarde lei.
In ciuda datoriilor masive acumulate in ultimii ani, Oltchim si-a continuat eforturile de finantare a ambitioaselor sale planuri de investitii. Astfel, ultima Adunare Generala a Actionarilor a aprobat contractarea unui credit in valoare de 215 milioane dolari, garantat de stat, de la o banca sau de la un consortiu de banci, in vederea finantarii unor proiecte de modernizare. Un prim rezultat al acestei actiuni il reprezinta creditul in valoare de 50 milioane dolari contractat recent de la Demirbank, pentru finantarea achizitionarii de materii prime si energie. Creditul este garantat de Ministerul Finantelor si este rambursabil in termen de 14 luni cu o perioada de gratie de patru luni. Potrivit conducerii Oltchim, creditul va permite societatii sa beneficieze de un pret bonificat la energia electrica, oferind posibilitatea reducerii costurilor cu circa 30% si influentand in mod favorabil competitivitatea produselor Oltchim pe pietele internationale.
In prezent, se desfasoara procesul de privatizare a societatii, care ar trebui finalizat pana la sfarsitul anului. FPS, care detine 53% din Oltchim, a primit doua oferte de privatizare pentru Oltchim, urmand ca pana la sfarsitul lunii iunie sa fie intocmit caietul de sarcini. Strategia de privatizare elaborata de FPS are in vedere majorarea capitalului social cu 100 milioane de dolari, ceea ce va determina diminuarea participarii statului la capitalul social, de la peste 50% la mai mult de 20%.
Pe piata, performanta financiara a Oltchim a impresionat o parte din investitori, cursul actiunilor atingand un maxim de 560 lei/actiune in data de 12 iunie si o apreciere de peste 24% fata de nivelul inregistrat la sfarsitul lunii mai.
Sicomed isi dezvolta reteaua de distributie
Sicomed Bucuresti este cel mai mare producator intern de produse farmaceutice, fiind axat pe realizarea de medicamente de sinteza de uz uman, veterinar si alte produse chimice, prin asimilarea de principii active si intermediari de sinteza.
In 1999, Sicomed a realizat o cifra de afaceri de 615,6 miliarde lei, in crestere cu 34% fata de 1998, in timp ce profitul net a fost de 95,2 miliarde lei, mai mare cu 39,3% fata de 1998. Potrivit bugetului de venituri si cheltuieli, pentru 2000, Sicomed isi propune realizarea unor venituri totale de 942 miliarde lei si a unui profit net in valoare de 141,3 miliarde lei. In primul trimestru al anului 2000, Sicomed a realizat un profit net de 30,3 miliarde lei, ceea ce reprezinta o crestere de 40% comparativ cu perioada similara din 1999.
Principalii actionari ai Sicomed sunt Venoma Holding Limited, care detine 50,1% din capitalul social, SIF Muntenia, cu 12%, SIF Oltenia, cu 8,8% si FPS, cu 8,3%. Merita mentionat faptul ca fondul de investitii Venoma Holding Limited a fost special constituit pentru a prelua controlul societatii Sicomed, cu ocazia ofertei publice derulate la sfarsitul anului trecut in vederea majorarii capitalului social. Actionarii Venoma Holding Limited sunt BERD, precum si o serie de fonduri regionale: Romania Post Privatization Fund, Black Sea Fund, Balkan Fund and Galenica North East Fund.
In vederea consolidarii pozitiei pe care Sicomed o detine pe piata, AGA Sicomed a decis, la sfarsitul anului trecut, dezvoltarea unei retele proprii de distributie a medicamentelor. In acest scop se are in vedere infiintarea unei societati cu raspundere limitata, avand ca principal obiect de activitate constituirea de depozite si distributia produselor realizate de Sicomed.
In ceea ce priveste evolutia bursiera, cursul actiunilor Sicomed a inregistrat o evolutie speculata de crestere, aparent pentru a permite efectuarea, in data de 14 iunie, a unei tranzactii speciale, la un pret (2.150 lei) mult superior mediei inregistrate in ultimele trei saptamani de tranzactionare (1.750 lei). Pe intreaga saptamana analizata, Sicomed a pierdut 1,1%, pana la 1.730 lei.